PSV onder Ronald Koeman effectief noch attractief

De AZ-spelers Donk (boven), Cziommer en Waterman vieren feest. Foto Pics United Onderwerp/Subject: AZ Alkmaar Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: AZ Alkmaar - SC Heerenveen Seizoen/Season: 2006/2007 FOTO/PHOTO: AZ Alkmaar's Simon CZIOMMER (L) celebrating goal with goalkeeper Boy WATERMAN (R) and Ryan DONK (top) Trefwoorden/Keywords: #02 $13 ±1168097984433 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED
FC Utrecht - 1PSV - 1

Ruststand 0-1. 11. Afellay 0-1, 86. Schut 1-1. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 23.000.

Ronald Koeman nam zich als opvolger van Guus Hiddink voor PSV niet alleen effectief, maar ook attractief te laten spelen. Aan dat laatste ontbrak het de Eindhovense club in de vorige seizoenen nog wel eens volgens de nieuwe trainer. Een derde landtitel op rij zou voor PSV pas glans krijgen als het elftal ook het beste voetbal uit de eredivisie zou spelen.

Met nog één duel te spelen dreigt Koeman aan geen van beide doelstellingen te kunnen voldoen. De manier waarop zijn ploeg gisteren tegen FC Utrecht met een 1-1 gelijkspel het kampioenschap hoogstwaarschijnlijk heeft verspeeld was symptomatisch voor de huidige staat van PSV: effectief noch attractief.

Na 33 speelronden staat PSV op de derde plaats met evenveel punten als nummer één AZ en nummer twee Ajax. Het doelsaldo van AZ (plus 53) en Ajax (plus 47) is echter beter dan dat van PSV (plus 46), waardoor de Eindhovense club volgende week niet alleen thuis van Vitesse moet winnen, maar ook moet hopen op een misstap van de concurrentie. Het is de zestiende keer dat de kampioen op de slotdag bekend wordt.

Het ongeloof bij de spelers van PSV was gisteren zo groot dat ze – Jan Kromkamp uitgezonderd – zonder een woord te zeggen de bus in stapten. „Of we nu willen of niet, we moeten door met deze ploeg”, sprak de verbouwereerde verdediger. „Waar het dit seizoen mis is gegaan? Dat kan ik zo niet zeggen.’’

Koeman trok in de eerste helft van het seizoen zonder al te veel moeite de succesvolle lijn van Hiddink door. Ondanks een paar aanpassingen in de selectie had de ploeg nauwelijks tijd nodig zich aan te passen aan de nieuwe technische staf. Al snel werd duidelijk dat de van Benfica overgekomen coach weinig aan de tactiek veranderde. PSV bleef een solide ploeg die tegenstanders in slaap suste om vervolgens met één of twee uitbraken toe te slaan. Halverwege het seizoen had de ploeg zo’n grote voorsprong op de naaste concurrenten AZ en Ajax genomen dat een nieuw kampioenschap slechts een kwestie van tijd leek. Maanden geleden droegen honderden PSV-supporters al T-shirts met teksten als: ‘klimaatverandering… PSV kampioen in de winter’.

Niemand hield het voor mogelijk dat PSV in een paar maanden tijd van een solide ploeg zou kunnen vervallen tot een zwalkende formatie. Achteraf bezien heeft PSV zichzelf de problemen op de hals gehaald. Het falende transferbeleid tijdens de winterstop heeft de ploeg opgebroken. Jonge talenten als Ismaïl Aissati en Roy Beerens mochten op huurbasis vertrekken. Daarvoor kwamen Eduardo Alcides en Sun Xiang in de plaats, twee verdedigers die niet wisten aan te tonen dat ze een versterking zijn. En nadat de zoektocht naar een geschikte spits in de zomer al leidde tot de paniekaankoop Patrick Kluivert, ging het in de winter weer mis. PSV zette alle kaarten op Albert Luque van Newcastle United, maar de Engelsen lieten de Spanjaard niet gaan.

De smalle selectie van Koeman raakte in de strijd om de Champions League, de titel en de KNVB-beker zo vermoeid dat blessures niet uit konden blijven. Achtereenvolgens vielen Arouna Koné, Alex en Ibrahim Afellay weg. Zonder de drie basisspelers bleek PSV plotseling een kwetsbare ploeg. Noodgedwongen moest Koeman een beroep doen op spelers als Csaba Fehér, Sun Xiang, Diego Tardelli, Mika Väyrynen en Eduardo Alcides. Ze bleken niet geschikt voor het berekende spel van PSV. De problemen werden twee maanden geleden nog verbloemd door de sensationele uitschakeling van Arsenal in de achtste finales van de Champions League. Zowel thuis als uit was de Eindhovense ploeg de mindere geweest van de Londense formatie, maar PSV sprong effectief met de spaarzame kansen om. Liverpool legde in de kwartfinales de zwaktes van de Nederlandse kampioen pijnlijk bloot. NAC had PSV even daarvoor al verslagen in de kwartfinales van het Nederlandse bekertoernooi.

Koeman zette de laatste weken alles in op het verdedigen van de landstitel. Net op tijd leken vaste krachten als Koné, Alex en Afellay weer fit voor het slot van de competitie. Na de 2-0 zege vorige week op FC Twente keerde het vertrouwen in de aanloop naar het uitduel met FC Utrecht terug in de selectie. En zo presenteerde PSV zich gisteren ook in Stadion Galgenwaard. Als een zelfverzekerd elftal dat met berekenend voetbal de zege veilig zou stellen.

Aanvankelijk verliep alles voor Koeman volgens plan. Het middelmatige FC Utrecht werd al in de elfde minuut door een doelpunt van Afellay op een 1-0 achterstand gezet. PSV wachtte geduldig af op nieuwe kansen. Maar Koné en Afellay verzuimden in de eerste helft al de voorsprong uit te bouwen. Ook na rust miste het tweetal oog in oog met de Utrechtse doelman Michel Vorm. FC Utrecht bleef daardoor steeds hoop houden op een stuntje. De thuisclub raakte extra gemotiveerd toen Koeman achtereenvolgens Jefferson Farfán en Alex naar de kant haalde. De Peruaan had in de ogen van de coach niet voldaan en de Braziliaan ondervond te veel last van een kuitblessure.

Net als in de voorbije weken werd duidelijk dat PSV centrale verdediger Alex eigenlijk niet kan missen. Nadat Carlos Salcido vijf minuten voor tijd al bijna in eigen doel schoot, sloeg Alje Schut een minuut later toe. De verdediger kopte de bal uit een hoekschop langs Gomes, die aan de grond genageld stond. Zo kreeg PSV een harde les in effectiviteit. Met nog één ronde te spelen moet de ploeg van Koeman vrezen dat het attractieve voetbal van AZ beloond wordt met de landstitel.

    • Koen Greven