Premier Irak wil geen muur om wijk in Bagdad

De Iraakse premier, Nouri al-Maliki, heeft het Amerikaanse leger gelast de bouw van een muur om een sunnitische wijk van Bagdad te staken nadat bewoners en shi’itische en sunnitische partijen ertegen protest hadden aangetekend. In het noorden van Irak werden gisteren 23 leden van de kleine yazidi-gemeenschap vermoord.

Het Amerikaanse leger maakte vorige week bekend in het kader van zijn grote veiligheidsoperatie in de Iraakse hoofdstad een muur van vijf kilometer lang en 3,5 meter hoog te bouwen rond Azimiya, een sunnitisch bolwerk dat omringd wordt door shi’itische wijken. Amerikaanse en Iraakse functionarissen zeiden dat de muur was bedoeld om de buurt te beschermen. Maar volgens sunnitische leiders was het juist een vorm van discriminatie die de wijkbewoners van de rest van Bagdad zou isoleren. Ook de partij van de radicale shi’itische geestelijke Muqtada Sadr maakte bezwaar tegen de muur, mogelijk uit angst dat ook haar bolwerken op de nominatie staan ommuurd te worden.

Maliki maakte op bezoek in Kairo bekend dat hij opdracht had gegeven de bouw te staken. Er zijn andere methoden om buurten te beschermen, zei hij, en bovendien „herinnert deze muur ons aan andere muren”. Hij zei niet welke muur hij bedoelde, maar te denken valt aan de muur die Israël op en langs de bezette Westelijke Jordaanoever bouwt om Palestijns geweld tegen te houden.

De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Bagdad, Ryan Crocker, zei vandaag dat de Amerikaanse autoriteiten Maliki’s bevel zullen respecteren. Maar hij zei niet expliciet dat dat de bouw wordt gestaakt: „Ik ben er niet zeker van waar we op dit moment zijn in onze discussies over dit specifieke onderwerp”, zei hij.

In de noordelijke stad Mosul haalden niet-geïdentificeerde mannen 23 leden van de yazidi-gemeenschap uit een bus met arbeiders van een textielfabriek en schoten hen langs de weg dood. Yazidi’s zijn een Koerdische sekte die de profeet Mohammed en de sufi-mysticus Adi Musafir vereert. Het geloof omvat ook zoroastrische elementen. Volgens een Iraakse politiegeneraal was de moordpartij kennelijk vergelding voor de steniging door yazidi’s van een vrouw die met een islamitische man was weggelopen.

Bij zelfmoordaanslagen werden vandaag zeker 31 mensen gedood en 85 gewond. Onder andere werd een aanslag gepleegd op een kantoor van een Koerdische partij bij Mosul, waarbij zeker tien doden vielen. Gisteren werden 50 mensen gedood in Irak. (AP, Reuters)