nu op nrc.nl

Fraai sterven in de Oeral

Correspondent Coen van Zwol gaat op bezoek bij zware jongens. Hij struint tussen de legendarische zwarte marmeren grafstenen van de Centrale Maffia van Jekaterinburg. „Neem Michail Koetsjin hier: bokser, theaterliefhebber, muzikant – een heel getalenteerde jongeman. Hij ontsnapte de grote slachting van 1992-’93, toen de nachtrust in Jekaterinburg altijd wel werd opgeschikt door het geratel van een kalasjnikov of een exploderende bom. Hij legde alsnog het loodje toen hij een jaar later uit de cel kwam. De familie vereeuwigde Misja zoals men hem zich herinnerde: in zijn beste glimpak, de sleutel van zijn Mercedes in zijn hand.”

Kijk voor foto’s op nrc.nl/moskou

‘Bomb, bomb, bomb Iran’

In een video op YouTube is te zien hoe de Republikeinse presidentskandidaat John McCain een variant zingt op het Beach Boy-liedje Barbara Ann. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in South Carolina, zei McCain: “That old, eh, that old Beach Boys song, Bomb Iran.” Om vervolgens “Bomb, bomb, bomb, bomb, anyway, ah …” te zingen. De video werd tijdelijk van YouTube verwijderd, omdat kijkers de inhoud ‘ongepast’ vonden. Inmiddels staat de video weer online. Marie-José Klaver schrijft hierover op haar weblog.

Surf naar de video via nrc.nl/klaver

De pest in China?

Op haar weblog schrijft correspondent Bettine Vriesekoop over haar leven in China. „Afgelopen weekend had ik een gast over vanuit Nederland die sliep in een nabijgelegen hotel. Vanmorgen kwam hij verschrikt bij me aan met een brief die hij had gekregen van de schoonmaaksters. Of hij er prijs op stelde dat ze zijn kamer zouden sprayen tegen de pest. ‘De pest, die bestaat toch niet meer? Hoe komen de Chinezen daar nu bij’, zei hij in lichte paniek.”

Lees verder over op nrc.nl/china