NRC.NL/BLOGS

Taal. Geen onderwerp zo gevoelig in Europese politiek als taal, aldus Jeroen van der Kris op zijn weblog Brussel. „Chirac, nog even de president van Frankrijk, liep zelfs een keer weg bij een bijeenkomst met regeringsleiders omdat Ernest-Antoine Seillière, de voorzitter van de Europese werkgevers, een praatje was begonnen in het Engels. Seillière is een landgenoot van Chirac, en een Fransman spreekt in Europa Frans, vond Chirac. Wouter Bos heeft geen last van dat soort gevoeligheden. Afgelopen weekeinde was hij in Berlijn voor het eerst bij een informele ontmoeting van EU-ministers van Financiën. Tijdens zo’n bijeenkomst praten ministers tegen hun eigen pers doorgaans in hun eigen taal. Voor een Nederlandse journalist heeft het dus weinig zin om naar een persconferentie van een Fin of Tsjech te gaan, want die spreekt doorgaans alleen Fins of Tsjechisch. En er zijn weinig Nederlandse journalisten die die talen beheersen. Bos’ voorganger, Gerrit Zalm, was altijd nog wel bereid enkele vragen in het Engels te beantwoorden. Vandaar dat er deze keer ook een aantal buitenlandse journalisten waren.” www.nrc.nl/brussel

Taal. Geen onderwerp zo gevoelig in Europese politiek als taal, aldus Jeroen van der Kris op zijn weblog Brussel. „Chirac, nog even de president van Frankrijk, liep zelfs een keer weg bij een bijeenkomst met regeringsleiders omdat Ernest-Antoine Seillière, de voorzitter van de Europese werkgevers, een praatje was begonnen in het Engels. Seillière is een landgenoot van Chirac, en een Fransman spreekt in Europa Frans, vond Chirac. Wouter Bos heeft geen last van dat soort gevoeligheden. Afgelopen weekeinde was hij in Berlijn voor het eerst bij een informele ontmoeting van EU-ministers van Financiën. Tijdens zo’n bijeenkomst praten ministers tegen hun eigen pers doorgaans in hun eigen taal. Voor een Nederlandse journalist heeft het dus weinig zin om naar een persconferentie van een Fin of Tsjech te gaan, want die spreekt doorgaans alleen Fins of Tsjechisch. En er zijn weinig Nederlandse journalisten die die talen beheersen. Bos’ voorganger, Gerrit Zalm, was altijd nog wel bereid enkele vragen in het Engels te beantwoorden. Vandaar dat er deze keer ook een aantal buitenlandse journalisten waren.”

www.nrc.nl/brussel

Maffia. Coen van Zwol bezocht de graven van de plaatselijke maffia op de Sjirokoretsjenskoje-begraafplaats. De gangsters vertrokken volgens hem casual gekleed, dubbel gespierd en mét hun statussymbolen naar het walhalla. Hij blogt op zijn weblog Moskou over de overleden Michail Koetsjin. „Eenmaal op vrije voeten in 1994 was het snel met hem gedaan. Zijn vrienden begroeven hem in zijn mooiste glimpak, de sleutel van zijn Mercedes in zijn hand. (Het hoefijzertje bracht geen geluk).”

www.nrc.nl/moskou