nader bekeken

In het jaar 1 na Jan Ullrich, die aan het begin van dit seizoen stopte na vermeende betrokkenheid bij het Spaanse bloeddopeschandaal, is de Duitse wielersport succesvoller dan ooit. „We mogen niet klagen”, glunderde Luuc Eisenga, manager van T-Mobile gisteren bij de start van de Amstel Goldrace.

Na het vertrek van Ullrich verjongde de grootste Duitse wielerploeg drastisch. De 23-jarige Marcus Burghardt won onlangs Gent-Wevelgem, de Brit Mark Candish (20) de Scheldeprijs. Gerolsteiner, de tweede Duitse ploeg, groeide dit voorjaar uit tot een machtsblok in het peloton. Stefan Schumacher zette in de Amstel Goldrace de kroon op het teamwerk.

Ook de Duitse routiniers rijden opvallend. Andreas Klöden (Astana) won Tirreno-Adriatico, Steffen Wesemann (Wiesenhof), de 36-jarige renner die zich in 2005 liet naturaliseren tot Zwitser, blonk uit in de klassiekers. Ullrich wordt nog niet gemist.