Lohues: Annie M.G. Schmidt-prijs

Zanger en liedjesschrijver Daniël Lohues heeft gistermiddag voor zijn nummer Annelie de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van dit seizoen gekregen. De prijs, die jaarlijks wordt toegekend door het Amsterdams Kleinkunstfestival en het Buma-cultuurfonds, bestaat uit een borstbeeldje van de befaamde tekstschrijfster en 3500 euro. Annelie vertelt in Drentse tongval over een romance uit 1986, toen de zanger voor het eerst „speulde met 'n band / in een gruune landmachttent” en verliefd raakte op een meisje in het publiek. En hoe hij haar weer verloor toen zij ging studeren in „'n andere wereld waor ik volgens heur nie tussen paste.”

De jury prijst „de schijnbare eenvoud” van tekst en melodie die niettemin „een poëtische kracht” hebben. Lohues, ook bekend als zanger van de popgroep Skik, zong het liedje met eigen gitaarbegeleiding in zijn soloprogramma Allennig waarmee hij dit voorjaar een theatertournee maakte. Daardoor kon hij, ondanks zijn pop-afkomst, toch in aanmerking komen voor een prijs die doorgaans aan kleinkunstrepertoire wordt uitgereikt. Het winnende liedje staat ook op zijn nieuwe cd Allennig. Vanavond is Lohues te gast in Pauw & Witteman.