Jeltsin is dood

boris.jpgJawel. Ik ben hard aan het werk.  Voor de nostalgici wat Jeltsiniana uit de oude doos, zoals deze: Boris Jeltsin: waarom ik hem mis

Verder heb ik voor u: Jelsin: weer aan de fles?  Dat had ik volgens mij best scherp gezien. Dan heb ik Softie over Gorbatsjov, Jeltsin en Poetin, en Boris is jarig, over hetzelfde.

UPDATE: de nacht valt, Moskou rouwt en ik ben klaar met mijn necro … met betraande ogen blader ik door YouTube. En vond dit mooie filmpje, waaruit bleek dat Jeltsin niet als enige danste in 1996, en zeker niet eleganter dan zijn rode rivaal Zjoeganov.

En hier dan, Jeltsin luidt het nieuwe jaar in na rampjaar 1998, het jaar van de roebelcrisis, het jaar dat hij met Familie en al in het cachot leek te belanden, tot hij konijntje Poetin uit zijn hoge hoed toverde. Dat zag nu werkelijk niemand aankomen. Slimmertje.

Was dat nou Jeltsin’s citaat: ‘Je kan een troon van bajonetten bouwen, maar je kan er niet lang op zitten’? Hoe lang kan je op een troon van gummiknuppels zitten? Iets langer, vermoed ik.

Ach, en  hier wensen ze ons allemaal een goed oud en nieuw, wat vliegen de jaren … Mooie stukken morgen in NeXt en NRC, hoop ik. De foto is van Klimov, in 1991 samen met Boris op de tank voor het Witte Huis. De toekomst lag wijd open. Als toegift hier die  ontroerende speech van 31 december 1999, toen hij Poetin net het atoomkoffertje had overhandigd …

UPDATE: Het stuk van vandaag ….

    • Coen van Zwol