Irish sour

voor 1 persoon:3-4 ijsblokjes4 cl whiskey2 cl vers geperst citroensap, gezeefd2 theelepels suikersiroop1 gekonfijte rode kers1 cocktailprikker

Een lezeres van deze rubriek viel over mijn whiskey punch die enkele weken geleden op deze plek stond. Het leek haar meer een grog vanwege het hete water. Ik had ook ‘hot whisky punch’ moeten schrijven, dat was juister geweest. Toch kreeg ik de indruk dat ze het zonde van de whiskey vond om die aan te lengen met een beetje heet water. Zelf had deze lezeres het meer begrepen op whiskey sour, dat was pas lekker – over stiff drinks gesproken.

Voor de liefhebbers van een koude whiskey, hierbij ook maar even het recept voor die aantrekkelijke mix van ijskoude whiskey, citroensap en een spatje suikersiroop. Met Ierse whiskey wordt het een Irish sour, met Schotse whisky een Scotch sour, en met Amerikaanse whiskey (verkregen uit merendeels maïs of rogge) wordt het Bourbon sour.

De benodigde suikersiroop voor deze cocktail is eenvoudig te maken door een gelijk gewicht aan water en kristalsuiker in een pannetje te verwarmen tot de suiker is gesmolten, het mengsel aan de kook te brengen en de siroop vervolgens af te laten afkoelen en in een afsluitbaar flesje te bewaren. Voor cocktailliefhebbers is zo’n flesje suikersiroop heel handig om bij de hand te hebben want bij het mixen van allerlei cocktails komt suikersiroop regelmatig aan de orde.

Bereiding: Doe enkele ijsblokjes in een shaker, voeg de whiskey (of naar wens whisky of Bourbon), het gezeefde citroensap en de suikersiroop toe. Sluit de shaker en schud hem flink tot zich ‘dauw’ begint te vormen op de buitenkant van de shaker. Giet de Irish sour door een ‘strainer’ in een cocktailglas. Prik de kers aan de cocktailprikker en garneer hiermee de Irish sour. Ha, eindelijk kunnen we die houten prikker eens gebruiken voor the

real thing.

Morgen: Elysee Eten