‘Ik wil berecht als dief van eigen werk’

Kunstenaar Walther Smeitink-Mühlbacher klaagt zichzelf aan voor poging tot diefstal van zijn eigen werk. Verkleed als oude man met baard probeerde hij anderhalve week geleden een tweeluik van eigen hand te stelen uit de raadszaal van het stadhuis van Gulpen. Dat leverde hem ‘slechts’ een aanklacht op wegens lokaalvredebreuk. Smeitink wenst echter een rechtszaak wegens diefstal, zodat hij kan bewijzen dat de gemeente zijn tweeluik al tien jaar onrechtmatig in bezit heeft.

Bent u gek geworden?

„Nee, ik ben gekke Henkie niet. Tien jaar geleden zou ik in ruil voor een tentoonstelling, een mailing over mijn werk en nog een aantal wederdiensten een kunstwerk aan de gemeente afstaan. Maar omdat de gemeente dat nooit heeft gedaan, eis ik al vijf jaar teruggave van de doeken. Maar Gulpen is een gemeente van beroepsleugenaars. De raad heeft zelfs een besluit genomen waarin deze stelt de eigenaar te zijn. Gek word ik daarvan. Ik ben sinterklaas niet.”

U hebt een website en een boek aan deze kwestie gewijd. Kunt u niet beter verder gaan met schilderen?

„Het gaat me niet om het geld. Als ik het tweeluik terugkrijg, schenk ik het aan een tehuis voor terminaal zieke kinderen in Gulpen. Zie het als een kruistocht, zoals die van mijn grote voorbeeld Willem Oltmans (journalist en zelfverklaard querulant, red.) van vroeger. Met zijn standvastigheid heeft Oltmans vaak de waarheid boven water gekregen.”

En wat wilt u aantonen?

„Dat de gemeente Gulpen een roomse slangenkuil is. Al moet ik nog dertig jaar strijden, ik zal niet rusten voordat ik de hoofden van burgemeester Geraedts en zijn voorganger Som op een presenteerblaadje aan de minister kan aanbieden.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens