Hoofdpunten van de overname

Bod De Britse Barclays Bank heeft een bod van 67 miljard euro uitgebracht op ABN Amro. ABN Amro steunt het. Het bod in aandelen komt neer op 36,25 euro per aandeel, licht onder de slotkoers van vrijdag. Rond het middaguur stond het aandeel ABN Amro 2 procent hoger op 36,60 euro. In Londen stond het aandeel Barclays 1,7 procent lager op 7,37 pond.

Arbeidsplaatsen De overname treft 23.600 arbeidsplaatsen. Bij de nieuwe combinatie verdwijnen 12.800 banen en worden 10.800 banen naar lagelonenlanden verplaatst. Topman Groenink zei vanmorgen niet te verwachten dat een significant deel van het banenverlies in Nederland zal zijn, omdat daar weinig overlap is tussen ABN Amro en Barclays.

Hoofdkantoor. Het hoofdkantoor van de nieuwe combinatie komt in Amsterdam te staan, aan de Zuidas, maar de bank wordt een Brits bedrijf, dat onder Brits toezicht zal staan.

Naam De nieuwe combinatie gaat Barclays heten, maar de naam ABN Amro zal blijven bestaan. Er wordt wereldwijd gekeken waar deze merknaam zo sterk is dat hij in stand blijft. Het ligt hierdoor voor de hand dat het logo van ABN Amro in het Nederlandse straatbeeld zal blijven bestaan.

Bestuur De nieuwe combinatie krijgt één raad van bestuur naar Brits model, waar het dagelijks bestuur en commissarissen samen in zitten. Barclays-topman John Varley wordt bestuursvoorzitter en president-commissaris Arthur Martinez van ABN Amro krijgt dezelfde functie bij het nieuwe bedrijf. Drie leden van de huidige raad van bestuur van ABN Amro krijgen een zelfde functie bij Barclays. Groenink wordt commissaris.

Tegenbod Of er een tegenbod komt is nog onduidelijk. Het consortium dat interesse heeft in ABN Amro (Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis) zou vandaag langskomen bij de bank om de intenties duidelijk te maken. Of zij nu doorgaan of dat de Schotten een andere weg kiezen, valt nog te bezien.

Verenigde Staten Barclays verkoopt de Amerikaanse divisie van ABN Amro (LaSalle Bank) door aan Bank of America voor 21 miljard dollar. Wel krijgen andere banken de mogelijkheid om binnen twee weken een hoger bod uit te brengen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de Royal Bank of Scotland hiervoor kiest, omdat deze bank toch al met name geïnteresseerd was in de Amerikaanse operaties van ABN Amro.

TCI De aandacht zal nu uitgaan naar de reactie van het speculatieve beleggingsfonds TCI. De brief van dit hedgefonds, waarin zware kritiek werd geuit op de bank, was aanleiding voor ABN Amro met Barclays te gaan praten. Als TCI de prijs hoog genoeg vindt, is de kans van slagen van de overname een stuk groter. TCI zei vanmorgen nog te studeren op het bod.

Toezicht De Britse toezichthouder op de financiële sector FSA krijgt het toezicht over de nieuwe entiteit. Dit is anders dan de twee banken eerder hadden aangekondigd. Toen de onderhandelingen begonnen, zeiden ze te willen dat De Nederlandsche Bank hoofdtoezichthouder zou worden. Wellink blijft wel toezicht houden op ABN Amro in Nederland.

Ajax Of het logo van ABN Amro op het shirt van de Amsterdamse voetbalclub Ajax blijft staan, staat los van de overname. Dit wordt bepaald door ABN Amro Nederland. Overigens is de Barclays Bank ook sponsor van voetbal, de Engelse eredivisie heet de Barclays Premiership.