Historisch eind van competitie

Voor het eerst in de geschiedenis van het betaald voetbal in Nederland komen op de laatste speeldag nog drie clubs in aanmerking voor de titel. Bovendien zijn nog nooit drie clubs met evenveel punten boven aan de lijst geëindigd. Dat blijkt uit gegevens van InfoStrada Sports. AZ, Ajax en PSV kunnen komende zondag met hetzelfde puntenaantal eindigen.

De enige keer dat de competitie werd beslist op doelpuntensaldo was in het seizoen 1990-91. PSV en Ajax begonnen toen beide aan de laatste wedstrijd met 51 punten en wonnen allebei met 3-0. PSV werd kampioen, met een doelpuntensaldo van plus 56. Ajax had een saldo van plus 54. DOS in 1958, DWS in 1964, Ajax in 1968 en PSV in 1975 werden kampioen met één punt voorsprong op de nummer twee. Toen kreeg een team twee punten voor een zege, nu drie.

Ook in 1992-93 kende de competitie een spannend slot. Toen werd Feyenoord op de laatste speeldag dankzij een 5-0 zege bij Groningen kampioen met één punt voorsprong op PSV en vier punten op Ajax.

Het is de zestiende keer dat de kampioen pas op de slotspeeldag bekend wordt. De laatste keer was in 2003, toen PSV kampioen werd. (NRC)

pagina 11, 12 en 13