Het veld, de scheids, de spiegel

Was het de scheidsrechter die voortdurend tegen zijn club floot? Of toch dat vervelende veld bij die degradatiekandidaat? En natuurlijk was er die lastige blessure bij onze verdediger.

De trainers die dit seizoen de grote prijzen zijn misgelopen gaan zware tijden tegemoet. Weken waarin, al of niet aangemoedigd door de technisch directeur, de coach in alle rust naar zijn eigen functioneren mag kijken.

Was het gisteren bijvoorbeeld wel handig om een wissel aan te brengen in een perfect draaiend Ajax dat Sparta binnen 22 minuten op een achterstand van 3-0 zette? Door aanvaller Perez voor verdediger Ogararu in te brengen, wilde trainer Henk ten Cate het doelsaldo nog verder opschroeven. Even later stond het 3-2.

En was het bij PSV echt noodzakelijk om de steunpilaren Farfán en Alex te wisselen? Bij de Braziliaanse verdediger leek zijn oude hamstring-blessure terug te keren. Maar kon PSV-trainer Ronald Koeman hem niet een kwartiertje langer in het veld laten, al was het maar vanwege het psychologische effect? Na het vertrek van Alex scoorde Schut uit een corner via een kopbal.

En was AZ niet al lang en breed kampioen geweest als trainer Louis van Gaal er voor had gekozen om keeper Henk Timmer in Alkmaar te houden?

En, zo kan bijna iedere directeur aan zijn trainer vragen, waren al die respectloze opmerkingen aan het adres van de andere trainer echt nodig? Een terechte vraag, zeker omdat de trainer toch het gezicht van de club is.

Geen simpele vragen. En de clubdirectie zal hopelijk geen genoegen nemen met de gebruikelijke weke excuses die na de wedstrijd worden gedebiteerd. Of met een gepikeerde reactie op het moment dat een vraag een beetje kritisch – bij veel trainers heet dat ‘negatief’ – klinkt.

Zaterdag lieten twee trainers in het basketbal zien hoe het ook kan. Een kleine sport in Nederland, maar de druk is er tijdens de play-offs niet minder om. De winnende coach (Joe Spinks van Amsterdam) stak na afloop de loftrompet over zijn rivaal Ton Boot. Deze bezeten trainer liet op zijn beurt weten dat er maar één verantwoordelijk is voor de vroege uitschakeling van Groningen. Hijzelf namelijk.

Het goede nieuws voor de voetbalcoaches? Topcoach en voetballiefhebber Boot begint vanaf vandaag aan een sabbatical. Heeft hij alle tijd om bij de vereniging Coaches Betaald Voetbal weer eens een lezing te houden.

Erik van der Walle