Geen bussen, wel een poliepenconcertreeks

1Actie in het streekvervoer! Deze week rijden de streekbussen van Arriva en Connexxion niet buiten de spits. Tijdens de spits rijden de bussen wel, maar worden er geen strippen gestempeld.

De vakbonden willen 3 procent meer loon voor de 12.000 werknemers in de streekvervoersector. De werkgevers bieden in totaal 2,5 procent loonsverhoging.

Moet je met de bus deze week? Reis dan (gratis) voor 9 uur ’s ochtends of tussen 16 en 19 uur in de avondspits. Tussen 9 en 16 uur en na 19 uur rijden er geen bussen. De acties beginnen vandaag en duren tot en met zondag (tenzij werkgevers en werknemers toch nog tot een akkoord komen).

2Prins Willem-Alexander wordt vrijdag 40 jaar. Gewoon een feestje in huiselijke kring, die dag. Want het grote feest is pas na de zomer. „Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje geeft zaterdag 1 september ter gelegenheid van zijn 40ste verjaardag een feestelijke ontvangst op Paleis Het Loo te Apeldoorn. Naast familie en vrienden zijn leden van buitenlandse Koninklijke Huizen en Vorstenhuizen uitgenodigd voor deze viering. Aanleiding voor deze late viering is de geboorte van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Ariane”, staat op de site van het Koninklijk Huis.

Volgende week maandag is het Koninginnedag. Weliswaar is dit een feestdag, maar de krant verschijnt dan wel.

3En wéér voetbal deze week – natuurlijk. Het begint met de halve finales Champions League: Manchester-AC Milan (dinsdag) en Chelsea-Liverpool (woensdag). De returns zijn op dinsdag 1 en woensdag 2 mei.

Woensdag wordt Johan Cruijff 60 jaar.

Donderdag zijn de halve finales in de UEFA Cup: Espanyol-Bremen en Osasuna-Sevilla. Returns zijn donderdag 3 mei.

En tot slot, op zondag, de ontknoping in de Nederlandse eredivisie. De nummers 1, 2 en 3 op de ranglijst (respectievelijk AZ, Ajax en PSV) hebben alle drie 72 punten. Op de laatste speeldag van dit seizoen moet AZ (met doelsaldo +53) uit tegen Excelsior, Ajax (+47) speelt uit tegen Willem II en PSV (+46) ontvangt thuis Vitesse.

Verder deze week, niet vergeten:

dinsdag wordt in Rotterdam het 150-jarig bestaan van Diergaarde Blijdorp gevierd;

vrijdag wordt de VSB Poëzieprijs uitgereikt;

vrijdag begint de ‘poliepenconcertreeks’ van Frans Bauer in Ahoy’ (de concerten werden in november afgelast, toen Bauer aan een poliep op zijn stembanden moest worden geopereerd), de reeks van 15 concerten duurt tot en met 12 mei;

vrijdagmiddag begint in alle regio’s (noord én midden én zuid) de meivakantie.

Samenstelling: Peter Leijten