Fraude en chaos bij verkiezing Nigeria

Uit geheel Nigeria zijn berichten gekomen over fraude, intimidatie en slechte organisatie bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zaterdag. Een van de belangrijkste kandidaten van de oppositie, de huidige vicepresident Atiku Abubakar, heeft aangekondigd de uitslag, die vanavond verwacht wordt, te zullen verwerpen. Zestien mensen zijn omgekomen bij ongeregeldheden.

„Wat we hebben gezien bevestigt onze vrees dat dit de ergste verkiezing is die we ooit hebben meegemaakt”, zei Abubakar. Volgens hem zijn vrije en eerlijke verkiezingen in Nigeria onmogelijk, omdat de verkiezingscommissie partijdig is ten gunste van de Democratische Volkspartij (PDP) van vertrekkend president Olusegun Obasanjo.

Ook de andere belangrijke oppositiekandidaat, generaal Muhammadu Buhari, zegt de uitslag niet te zullen accepteren. „Het is duidelijk dat er in meer dan de helft van de [32, red.] deelstaten geen verkiezing is geweest.” Beide kandidaten riepen op tot een nieuwe verkiezing en de afzetting van president Obasanjo.

Internationale waarnemers sluiten zich aan bij de oproep tot nieuwe verkiezingen. „Je kunt niet de resultaten van het halve land gebruiken om een nieuwe president aan te stellen”, aldus een woordvoerder van de Transition Monitoring Group, die zegt over 50.000 waarnemers te beschikken. Huidig EU-voorzitter Duitsland liet gisteren in een verklaring weten „zich zorgen te maken dat niet alle stemgerechtigde Nigerianen in staat waren in vrijheid en zonder angst te stemmen”. De waarnemers van de Europese Unie moeten hun rapport nog uitbrengen. Het Amerikaanse International Republican Institute, dat met 59 waarnemers in Nigeria was, zei gisteren dat de verkiezingen volgens de eerste bevindingen „ver beneden de internationale maatstaven en die van eerdere Nigeriaanse verkiezingen waren”. Het instituut heeft vergelijkbare kritiek over de deelstaatverkiezingen van vorige week.

Maar volgens Maurice Iwu, hoofd van de verkiezingscommissie, verliepen de verkiezingen „gesmeerd, ondanks enkele problemen”. President Obasanjo sprak van een belangrijke stap voorwaarts voor democratie.

De presidentsverkiezingen van zaterdag zouden de eerste keer zijn sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1960 dat een gekozen Nigeriaans staatshoofd via democratische weg de macht overdraagt. De opkomst was laag: na de fraude en het geweld vorige week bij de deelstaatverkiezingen lijken vele Nigerianen te hebben besloten niet te stemmen.