Fotograaf haalt eigen werk weg

De tentoonstelling De Kinderen van Rob Huibers in Rasa, een wereldculturencentrum in Utrecht, is door de fotograaf zelf weggehaald na onenigheid met de directie van Rasa over de inhoud van het werk.

Volgens Huibers, die de foto’s voor de expositie op verzoek van het cultuurcentrum maakte, eiste de directie van Rasa na de opening dat hij een deel van de opgehangen foto’s zou weghalen. Het gaat om veertien ingelijste pagina’s van kranten en tijdschriften waarop het werk van Huibers is te zien. „Voor deze expositie heb ik elf grote foto’s van kinderen in allerlei omstandigheden laten ophangen. Maar mijn dagelijkse werk is nieuwsverslaggeving. Ik vond het belangrijk om ook te laten zien hoe mijn dagelijkse werk in de gedrukte media eruit ziet.”

Rasa zag volgens Huibers geen verband tussen de elf foto’s van kinderen en de krantenfoto’s. „Bovendien was Wieland Eggermont, de directeur van Rasa, bang dat bezoekers zich zouden storen aan een van de krantenfoto’s die een tijd geleden op de voorpagina van Trouw verscheen. Hierop is het recente ongeluk met de werftrap in Utrecht te zien. Eggermont vreesde dat bezoekers uit Utrecht hier aanstoot aan zouden nemen.”

Eggermont zelf heeft maar een ding te zeggen over de kwestie. „Er is geen conflict. We hadden een afspraak met Huibers over elf foto’s. Hij heeft, zonder enige vorm van overleg, ook die krantenfoto’s opgehangen. Dat stond niet in het contract en daarom heb ik hem vriendelijk verzocht dat werk weg te halen. Dat hij vervolgens boos wordt en alles weghaalt is zijn keus.”