Feelgood- theater

Feelgoodtheater

Babylon, door Het Zuidelijk Toneel. Regie: Matthijs Rümke. Tournee t/m 30/6 ****

Oost west thuis best. Dat gezegde komt voorbij op een tekstbalk en in Babylon heeft het een dubieuze betekenis, want de personages zijn haast allemaal van huis en haard verdreven. Ze komen uit Armenië, Algerije, Suriname of Turkije en nu proberen ze in Nederland te aarden.

Vijf schrijvers werkten aan Babylon mee. Ter inspiratie bezochten zij plekken waar culturen elkaar ontmoeten. De Surinaams-Rotterdams-Bosnische Enver Husicic ging bij een Marokkaanse buurtkapper kijken, terwijl Bodil de la Parra, ook voor een deel Surinaams, taallessen in een Amsterdams wijkcentrum bijwoonde en de Nederlandse Algerijn Karim Traïdia uit zijn herinneringen put.

Van al die verhalen legde regisseur Matthijs Rümke een bont mozaïek. Opnieuw heft hij een lofzang op de multiculturele samenleving aan. De sfeer is goedmoedig. Bodil de la Parra en Gustav Borreman, Jorrit Ruijs en Margje Wittermans: samen met vier collega’s palmen zij het publiek in.

Babylon is onvervalst feelgoodtheater, geraffineerd en naïef tegelijk. Liefde voor de mensheid vervult je bij het zien van al die welwillende immigranten en dankzij de combinatie van cabareteske grappen met een strakke choreografie ben je bereid voor even in het idyllische Babylon van Rümke te geloven.

Info: 040-2460656 en www.hzt.nl

    • Anneriek de Jong