Extremisten in Irak azen op prins Harry

Islamitische extremisten willen er een wedstrijd van maken om de Britse prins Harry, die met zijn legereenheid volgende maand voor een half jaar naar Zuid-Irak wordt gestuurd, als eerste gevangen te nemen en te doden. Dit heeft het zondagsblad The Observer gisteren gemeld.

Woordvoerders van de extremisten beweren dat ze over spionnen beschikken op de Britse bases, die de gangen van Harry kunnen volgen. Ook zijn er al foto’s van de prins van internet gekopieerd en verspreid onder de leden van radicale islamitische groeperingen.

Zowel shi’itische als sunnitische milities hebben het op Harry gemunt. „Ze weten dat de prins hun belangrijkste doelwit is en ik heb er alle vertrouwen in dat hij zal worden aangevallen”, aldus Abu Zaid, commandant van een militie die deel uitmaakt van het Leger van de Mahdi van de radicale geestelijke Muqtada Sadr. Een sunnitische rivaal zei: „Zodra de prins er is, begint de race om hem als trofee te pakken te krijgen.”

Abu Samir, leider van de door Iran gesteunde groep Thar-allah, verklaarde op zijn beurt: „Onze mensen zullen hem op hun eigen manier verwelkomen, zoals Leachman.” Abu Samir doelt op de Britse kolonel Gerard Leacher, die in 1920 in opdracht van een lokale sjeik werd vermoord.

Het ministerie van Defensie erkent dat Harry een gewild doelwit zou zijn. Vooralsnog zijn er echter geen plannen de prins een bijzondere behandeling te geven.