Ex-pupil vervroegt afscheid Ton Boot

Amsterdam schakelde zaterdag Groningen uit in de nationale basketbalplay-offs.

Joe Spinks won vier titels met zijn oude coach.

Jair Veldhuis (rechts) van Astronauts scoort. John Turek kan er niets meer aan doen. Foto Dennis F. Beek GRONINGEN - Basketbal wedstrijd Hanzevast Capitals - Amsterdam Astronauts 69-73. Amsterdam Astronauts heeft zich geplaatst voor de halve finales van de playoffs. In Groningen werd met 69-73 gewonnen van Hanzevast Capitals. Jair Veldhuis van Astronauts rechts scoort. John Turek kan er niets meer aan doen. © Foto: Dennis F. Beek / http://fotograaf.defotojournalist.nl/dfbeek/home Beek, Dennis F.

Joe Spinks leek bijna bezwaard toen de zoemer voor het laatst klonk in Martiniplaza. Gehaast beende de 1,99 meter lange oud-basketballer naar Ton Boot. Een vluchtige handdruk en een korte hoofdknik, dat was alles. De Amerikaan werd als speler aan de hand van coach Boot vier keer op rij landskampioen met Amsterdam Astronauts. In zijn eerste seizoen als trainer bij het basketbalbolwerk schakelde hij zaterdagvond zijn leermeester en diens ploeg Capitals uit in de play-offs.

Spinks (34), die vorig jaar zijn carrière beëindigde wegens knieproblemen, zei eerder dit seizoen dat hij Capitals uit Groningen het liefst pas in de best-of-seven serie om het landskampioenschap zou treffen. Maar doordat de ploeg van Boot (66) als derde eindigde in de eredivisie en Astronauts als zesde, werden de ploegen in de kwartfinales (best-of-three) van de play-offs aan elkaar gekoppeld.

In het eerste duel presteerde Astronauts het een voorsprong van 21 punten uit handen te geven, met een 76-75 overwinning voor Capitals als gevolg. Maar waar titelhouder EiffelTowers uit Den Bosch, Magixx uit Nijmegen en Upstairs uit Weert zich in de tweede play-offwedstrijd van de halve finales verzekerden, dwong Astronauts een derde duel af. In Sporthallen Zuid won de ploeg van Spinks met 63-56. De club boekte een hotel in Haren ter voorbereiding op het beslissingsduel in Groningen.

In Martiniplaza liet Astronauts slechts het eerste kwart aan Capitals. Na een ruststand van 31-31 sloeg Astronauts in het derde kwart een gat waarvan de thuisploeg niet meer herstelde. De 73-69 eindstand op het scorebord leidde tot een fluitconcert van de ruim drieduizend toeschouwers, die de laatste wedstrijd van Capitals zagen met Ton Boot op de bank. De basketbalcoach had zijn afscheid gepland over anderhalve maand, maar werd door de ploeg van Spinks vervroegd met sabbatical gestuurd.

Boot geldt als kampioenenmaker, getuige de veertien landskampioenschappen die hij in zijn carrière won bij Den Bosch (vier), Den Helder (vier), Amsterdam (vier), het Belgische Oostende (één) en Groningen (één). Joe Spinks had als forward een belangrijk aandeel in de titels die de coach met Astronauts behaalde tussen tussen 1999 en 2002. Hij was onder de indruk van de trainingsmethoden van Boot, gericht op mentale weerbaarheid, die zijn uitwerking op de Amerikaan niet misten.

„In Amsterdam had ik spelers die iets extra’s konden brengen, die het verschil konden maken tegen andere teams bij play-offs”, zei Boot na de uitschakeling. „Met Joe Spinks, Chris McGuthrie en Mario Bennes had ik meerdere aanvoerders. Mensen die leiderschap en verantwoordelijkheid willen. Ik heb met allerlei dingen geprobeerd de spelers in Groningen te veranderen en dat is me gewoon niet gelukt. Op weerstand bij moeilijke momenten kun je niet scouten. Dat soort dingen zie je pas na een tijd.”

Boot was vier seizoenen coach in Groningen en behaalde meteen in het eerste jaar het landskampioenschap. Vorig jaar won Capitals de nationale beker en kreeg EiffelTowers de ploeg pas in de zevende wedstrijd op de knieën in de finale om de nationale titel. Het geplande afscheidsfeest voor Boot zegde de oefenmeester af. „Dat zou nu staan als een vlag op een modderschuit.”

Op de persconferentie besloot Boot zijn visie op het afgelopen jaar ten toon te spreiden, inclusief enkele persoonlijke beoordelingen van spelers en van zichzelf. „Het zat er een beetje aan te komen. Vanaf de bekerfinale die we hebben verloren van Magixx ging het steeds slechter richting het einde van de competitie. Dat heb ik niet kunnen veranderen. Ik denk dat de spelers niet tot meer in staat zijn.”

Spinks, als basketballer door zijn temperament The Bull genoemd, hoorde de seizoensanalyse van Boot rustig aan. De op de speelvloer hondsfanatieke coach wilde niets weten van een evenaring van zijn oud-trainer. „Ik zie dit niet als een student die zijn leraar verslaat. Amsterdam heeft vandaag van Groningen gewonnen en ik heb informatie gebruikt die hij me ooit gaf. Ik heb veel respect voor Ton Boot. Hij heeft zoveel meer volwassenheid dan ik. Toen ik hier eerder verloor, ben ik niet naar de persconferentie gekomen. Hij zit nu gewoon naast me.”

Spinks heeft de instelling het voor niets minder dan het landskampioenschap te doen, ook al ging Astronauts dit seizoen van start zonder hoofdsponsor. De coach van de ploeg uit Amsterdam kon pas later in het jaar enkele Amerikaanse basketballers toevoegen aan de groep, die ook Nederlandse internationals bevat. „De Amerikanen hebben zeker impact gehad dit jaar, maar zonder bijvoorbeeld Peter van Paassen en Stefan Wessels was het geen team geweest. Ik wist hoe goed ze samen konden zijn, maar ze moeten het zelf wel doorhebben.”

    • Michiel Dekker