Enorme chaos en fraude bij verkiezingen Nigeria

Na de Nigeriaanse parlements- en presidentsverkiezingen van zaterdag zijn, zoals verwacht, uit het hele land berichten gekomen over fraude, intimidatie en slechte organisatie. De Transition Monitoring Group, die 50.000 onafhankelijke waarnemers zegt te hebben, heeft de verkiezingen in het hele land ongeloofwaardig verklaard en de regering opgeroepen nieuwe uit te schrijven. De twee belangrijkste oppositiekandidaten hebben verklaard de de resultaten niet te zullen accepteren.

De opkomst was laag: na de fraude en het geweld vorige week bij de deelstaatverkiezingen leken veel Nigerianen te hebben besloten niet te stemmen. Volgens het hoofd van de nationale kiescommissie verliepen de verkiezingen echter „gesmeerd, ondanks enkele problemen”. President Obasanjo sprak van een belangrijke stap voorwaarts voor de democratie.

Ook in Katsina waren er klachten over fraude. Deze noordelijke deelstaat zal de nieuwe president van Nigeria leveren: gouverneur Umaru Musa Yar’Adua van de regerende PDP. Hij wordt gepresenteerd als een relatief eerlijke leider, een politicus die nog morele principes koestert in het verder zo corrupte Nigeria. Maar in zijn eigen deelstaat zijn de verkiezingen gebrandmerkt als frauduleus.

In het dorpje Yashi, in Katsina, zaten mannen zaterdag geschrokken na te praten onder de grote apenbroodboom. Gedisciplineerd stonden de honderden inwoners van het dorpje om elf uur in de rij om te stemmen. „Na tien minuten arriveerde de districtbestuurder met veertig politieagenten”, vertelt timmerman Bello Hamisu. „Ze grepen alle stembussen en stemkaarten en gingen ermee van door. In Yashi heeft niemand kunnen stemmen.”

Bij het bestuursgebouw in de districtshoofdplaats Kusade wemelt het van de brommers en politieagenten. Binnen zit de districtsbestuurder Abdulsalam Yusuf. „De verkiezingen verlopen vreedzaam”, zegt hij. Heeft hij een paar uur eerder stembussen gestolen in Yashi? „Ik ben mijn kantoor niet uitgeweest”, antwoordt hij. „Bij verkiezingen proberen verliezers je altijd zwart te maken.”

In een kamer naast het districtskantoor, enkele straatjes verderop, deponeert een medewerker enkele stembussen. Alle zijn, tegen de regels, opengemaakt. Op alle biljetten is de vingerafdruk gezet bij de PDP-kandidaat. Alle vingerafdrukken zijn hetzelfde.