Eindhoven onveiligste gemeente

Eindhoven was in 2006 de onveiligste Nederlandse gemeente, gevolgd door Rotterdam en Roermond. Dat blijkt uit de zaterdag gepubliceerde Misdaadmeter, die het Algemeen Dagblad elk jaar jaar samenstelt. Jarenlang kwam Rotterdam als minst veilige gemeente uit de bus. Het Friese Littenseradeel was de veiligste gemeente. Ten Boer (Groningen) en Tubbergen (Overijssel) bezetten de tweede en derde plaats.

De krant stelt de Misdaadmeter samen aan de hand van gegevens van de 25 Nederlandse politiekorpsen en geeft een overzicht van 37 soorten delicten. De landelijke trend is dat het aantal delicten afneemt. Zo werden minder auto’s opengebroken, vernield of gestolen. Toch vormden auto-inbraken (144.448) het meest voorkomende delict. Tegen het landelijke beeld in is het aantal gevallen van oplichting, van woninginbraak en van drugsdelicten in 2006 toegenomen. De Raad van Hoofdcommissarissen is blij met de daling en noemt die „niet alleen het succes van de politie maar van alle partijen die zijn betrokken bij veiligheid.”

Eindhoven is verrast door de uitslag van de Misdaadmeter. „Het is niet leuk om op één te staan”, zei een woordvoerster van de gemeente zaterdag tegen het ANP. „Maar het is misschien wel een signaal aan politiek Den Haag. We zijn gestegen doordat de vier grote steden het beter zijn gaan doen. Zij krijgen ook extra subsidie voor veiligheid en leefbaarheid. Wij krijgen die niet, althans niet zo veel.”

Wij in Eindhoven, voegde ze daaraan toe, hebben het idee dat we het beter doen dan in voorgaande jaren. „Uit eigen onderzoeken blijkt dat er minder aangiftes worden gedaan en dat de subjectieve veiligheidsbeleving beter is geworden.”