een weekeinde vol voetbal

De KNVB maakt haast met een besluit wat er moet gebeuren met de wegens vuurwerk gestaakte wedstrijd tussen ADO Den Haag en Groningen. Het duel werd kort na rust stilgelegd bij een stand van 3-0 in het voordeel van de Groningers.

Gerard Marsman (55) wordt met ingang van 1 juli de nieuwe directeur van de Coaches Betaald Voetbal (CBV). De technisch directeur van Go Ahead Eagles heeft een contract voor drie jaar getekend. Marsman volgt Jan Reker op, die is benoemd tot algemeen directeur van PSV. Zowel GA Eagles als Marsman toonden zich verrast met de gang van zaken.

Internazionale heeft opnieuw de Italiaanse landstitel veroverd. De ploeg won met 2-1 van Siena, terwijl concurrent AS Roma met 2-1 van Atalanta verloor. Met nog vijf wedstrijden te spelen heeft Inter zestien punten voorsprong op Roma. Voor titelverdediger Inter is het de vijftiende ‘scudetto’ in de clubgeschiedenis. Als beloning kreeg trainer Roberto Mancini gisteren het aanbod een nieuw contract te tekenen. Voorzitter Massimo Moratti kondigde aan dat Mancini voor vier jaar kan bijtekenen.

Schalke 04, Werder Bremen en VfB Stuttgart gaan de komende weken uitmaken wie Bayern München opvolgt als Duitse voetbalkampioen. Het elftal van trainer Ottmar Hitzfeld verloor zaterdag met 2-0 van nummer drie VfB Stuttgart en haakte daardoor af in de titelstrijd. Bayern moet zelfs serieus vrezen dat het deelname aan de Champions League misloopt.

Mark van Bommel moet rekening houden met een tuchtzaak bij de Duitse voetbalbond. Televisiebeelden tonen hoe de middenvelder van Bayern in het duel met Stuttgart ogenschijnlijk probeert Pavel Pardo te raken met een elleboog. Van Bommel slaagde daarin weliswaar niet, maar een poging is ook al strafbaar. Net als in Nederland kunnen de verantwoordelijken bij de voetbalbond aan de hand van tv-beelden actie ondernemen als de scheidsrechter een vergrijp niet heeft gezien.

Twee weken na de nederlaag bij Portsmouth (2-1) verspeelde Manchester United opnieuw punten in de Engelse competitie. Het thuisduel met Middlesbrough eindigde onbeslist: 1-1. Chelsea profiteerde niet door bij Newcastle United 0-0 te spelen. Manchester moet op woensdag 9 mei, vier dagen voor de laatste competitieronde, nog op bezoek bij Chelsea. De coach van de titelhouder uit Londen, José Mourinho, voerde de druk alvast op door te beweren dat arbiters in Engeland niet durven fluiten voor een strafschop tegen United.

Liverpool plaatste zich dankzij Dirk Kuijt voor de voorronde van de Champions League. Hij maakte beide goals in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Wigan Athletic. Ook Arsenal mag, ondanks het puntenverlies tegen stadsrivaal Tottenham Hotspur (2-2), zo goed als zeker weer meedoen aan de Champions League. Watford was de eerste ploeg die degradeerde.

Real Madrid werkte zich op naar de tweede plaats in de Spaanse voetbalcompetitie. De sterrenploeg van trainer Capello won in het eigen Bernabeu-stadion de toppert tegen Valencia met 2-1. Ruud van Nistelrooy maakte minuut op magistrale wijze de eerste goal voor Real. David Beckham keerde na zes weken terug van een blessure.

Vier ronden voor het einde van de competitie heeft Celtic voor de 41ste keer de Schotse titel gewonnen. De club uit Glasgow versloeg Kilmarnock met 2-1. Spits Jan Vennegoor of Hesselink bracht zijn ploeg aan de leiding door een hoekschop van de Japanner Shunsuke Nakamura binnen te koppen.

De Portugese voetballegende Eusebio kampt met verstoppingen in de halsslagader. Zaterdag werd de 65-jarige oud-voetballer opgenomen in een ziekenhuis in Lissabon, een dag later lieten de artsen weten dat hij mogelijk geopereerd gaat worden. „Het is een serieuze, maar niet al te lastige ingreep.” Eusebio heeft een alternatief. Medicatie in combinatie met een speciaal dieet zou het probleem mogelijk ook verhelpen.

Olympique Lyon heeft voor het zesde achtereenvolgende jaar de Franse voetbaltitel gewonnen. Het elftal van trainer Gerard Houllier werd kampioen zonder zelf te spelen. Nummer twee Toulouse verloor bij Stade Rennes met 3-2. Alleen bij winst had Toulouse in theorie nog op gelijke hoogte kunnen komen met Lyon. Het is uniek in een competitie van een groot voetballand dat een club zes keer op rij kampioen wordt.

Olympiakos is voor de tiende keer in elf jaar en voor de 35ste keer in totaal kampioen van Griekenland geworden. Onder anderen Rivaldo en Predrag Djordjevic zorgden in de wedstrijd tegen Kerkyra (3-1) voor de bevrijdende doelpunten. AEK Athene eindigde als tweede, ook goed voor een Champions-Leagueplaats.