Demonstraties in Roemenië voor geschorste leider

In zeker negen steden in Roemenië zijn de afgelopen dagen aanhangers van de door het parlement geschorste president Traian Basescu de straat opgegaan. De demonstranten riepen Basescu op niet op te geven en de strijd tegen de corruptie en „de dieven” in het parlement voort te zetten.

Basescu zelf vroeg zich en zijn gehoor tijdens een demonstratie af waarom het parlement vorige week voor zijn schorsing wegens grondwetsschendingen heeft gestemd, en gaf onmiddellijk het antwoord op de vraag. „Hoe heb ik de parlementariërs geërgerd? Door me op te stellen tegen hun banden met oligarchen. Ik hoef geen excuses te maken. Ik heb de grondwet niet geschonden.” De al eerder uit de regering gezette oud-minister van Justitie Monica Macovei zei tijdens dezelfde betoging dat sommige parlementariërs die Basescu hebben weggestemd zelf onderwerp van corruptie-onderzoeken zijn.

Basescu’s taken werden zaterdag op interim-basis overgenomen door de ex-communistische voorzitter van de Senaat, Nicolae Vacaroiu, die van 1992 tot 1996 premier was. Vermoedelijk op 20 mei moeten de Roemeense kiezers zich in een referendum uitspreken over de afzetting van Basescu. Basescu is niet afgetreden, hoewel hij had aangekondigd dat „binnen vijf minuten” te zullen doen als het parlement hem zou schorsen. Dit weekeinde zei hij te zullen aftreden zodra het staatsblad het parlementsbesluit over zijn schorsing publiceert. Dat gebeurt mogelijk vandaag. Als hij aftreedt komt er geen referendum, maar volgen vervroegde presidentsverkiezingen.

De oppositionele sociaal-democratische (ex-communistische) partij PSD heeft gisteren de demonstraties ten gunste van Basescu als „illegaal” veroordeeld. De leider van de PSD, Mircea Geoana, bestempelde de geschorste president als „een project dat is mislukt”. „Hij is niet in staat het land vooruit te brengen en het te verenigen”, aldus Geoana.

Premier Calin Tariceanu zei dat Basescu „het morele recht op een kandidatuur [voor het presidentschap] heeft verloren”.

In Boekarest wordt inmiddels gewerkt aan plannen om de president een aantal van zijn bevoegdheden te ontnemen. (Reuters, AFP, AP)