De Scissor Sisters: kuitenflikkers in glitterkostuum

Concert: Scissor Sisters. Gehoord: 22/4 HMH Amsterdam. Herh.: 4/7 Westergasfabriek, Amsterdam.

Geen leren kruippakje, wel een gouden glitterslip; geen dildo-act, wel wat sekssimulaties. Geen burleske homo-show, maar ook weer niet te braaf – de Scissor Sisters hebben zich binnen drie jaar ontwikkeld van een homoseksuele New Yorkse camp-act tot mainstream wereldband, zonder hun identiteit helemaal op te geven.

Zo speelden ze in een uitverkochte HMH, in Amsterdam, waar de zaal weinig nodig had om in polonaisesfeer te raken. Het was een divers publiek: jong en oud, in goudlamé trainingspakken, spijkerbroek of extravagante travestie. Dat is het slimme van de Scissor Sisters: hun muziek verwijst naar verschillende tijdperken, waaruit een breed publiek iets kan pikken. Van disco tot Amerikaanse revu-liedjes, Elton John-achtige ballades en duistere elektrorock.

Een show van Scissor Sisters is vooral een show van zanger Jake Shears. De manier waarop hij touwtje-springend-zonder-touw over het podium rent, kuitenflikkers maakt en over de grond rolt, en ondertussen zijn penetrante falset de microfoon in loeit, is wervend. En wie anders dan Shears is zelfs nog glamoreus in een zwart glitterkostuum met korte (!) mouwen? Hij overvleugelt onbedoeld de bleke diva Ana Mantronic, die vooral opvalt door haar wazige praatjes tussendoor.

Scissor Sisters gaan de geschiedenis in als de band die de nieuwe eeuw voorzag van een paar dansklassiekers. Het is maar een handvol, maar die kunnen zich meten met de disco van Bee Gees en Sylvester (Mighty Real). Geen beter recept voor de dansvloer dan vocale travestie, omlijst door pompende elektronica.

De muzikanten spelen voortvarend de elektronische glijers en uithalen, en ook het grimmiger rockvertoon. Toch is de diversiteit een hindernis. Het optreden opende met de dance-hits She’s My Man en Laura, maar wijdde zich vervolgens aan de kokette revuestijl van I Can’t Decide en andere zijpaden. Dan worden de Scissor Sisters wat slap. Met de monsterhits Comfortably Numb en I Don’t Feel Like Dancing pas aan het eind, kwam geen collectieve dance-uitbarsting op gang. Maar Shears bleef onvermoeibaar: heen en weer springend, nu eens in doorschijnende regenjas dan weer bijna naakt in glitterslip met zwarte sokken.