Conflict rond uitlenen buste Nefertite verhardt

berlijn, 23 april. Ondanks de categorische weigering van Duitsland om de 3400 jaar oude buste van koningin Nefertite op reis te sturen, wil de hoogst verantwoordelijke voor antiquiteiten in Egypote, Zahi Hawass, de buste in 2012 koste wat kost tentoon stellen in het nieuw te openen Egyptisch museum bij de pyramides van Gizeh. Als Duitsland blijft weigeren, wil Hawass vertegenwoordigers van andere landen met oude culturen - zoals China, Griekenland, Italië, Syrië, Mexico en Irak - bijeenroepen om een lijst op te stellen met uit Duitsland terug te vorderen kunstvoorwerpen. Dit zegt Hawass in het laatste nummer van het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Momenteel werkt Hawass aan een officiëel verzoek aan de Duitse minister van cultuur Bernd Neumann over de zaak, waarin hij het beeld voor drie maanden te leen vraagt. Eerder wees Neumann het voorstel van een Hamburgse kunststichting af om de beroemde kalkstenen buste van de Egyptische koningin aan Egypte uit te lenen, omdat die te fragiel zou zijn. Volgens de minister van Cultuur is de Duitse verwerving van de buste in 1913 rechtsgeldig geweest en heeft Egypte nooit een officieel verzoek om teruggave ingediend. Maar volgens Hawass is het beeld illegaal in Duitsland terecht gekomen. Het werd in 1912 ontdekt door de Duitse archeoloog Ludwig Borchardt. ”Die heeft het opzettelijk bedekt met leem en naar Duitsland gestuurd,” aldus Hawass. ”Ook toen al heeft Egypte het beeld opgeëist.” De 48 cm hoge buste van Nefertite bevindt zich sinds 90 jaar in Berlijn. (AFP)