Coalitie botst over licentie abortusboot

Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zijn niet gelukkig met de nieuwe vergunning die staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) heeft verleend aan de stichting Women on Waves.

De stichting krijgt een nieuwe vergunning om op internationale wateren met de zogeheten abortusboot rond te varen met het oogmerk om zwangerschappen tot zeven weken af te breken.

Coalitiepartner ChristenUnie wil morgen mondelinge vragen stellen aan Bussemaker over de vergunning. De kleinste coalitiepartij betwijfelt of het verlenen van de vergunning juridisch onvermijdelijk was. De abortusboot ligt gevoelig in de coalitie, omdat CDA en ChristenUnie nooit voorstander van de boot zijn geweest.

Tweede Kamerlid Ormel (CDA) zegt dat zijn partij problemen heeft „met het opgeheven vingertje van Nederland op ethisch gebied”. Bovendien vraagt Ormel zich af of er wel voldoende toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg mogelijk is op de boot. De SGP noemt de vergunning „werkelijk te gek”.

Volgens een woordvoerder van Bussemaker voldoet de boot aan alle kwaliteitseisen. De staatssecretaris moest de vergunningsaanvraag opnieuw beoordelen. Haar voorganger Ross (CDA) had de stichting opgedragen alleen abortussen binnen een straal van vijfentwintig kilometer van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam uit te voeren. De Raad van State had die eis vernietigd.

De stichting Women on Waves is niet tevreden met de vergunning, omdat er geen abortussen tot twaalf weken mee mogen worden uitgevoerd. Gunilda Kleiverda, bestuurslid van Women on Waves: „Wij hadden een vergunning voor daadwerkelijke abortus voor vrouwen die maximaal zeventien dagen over tijd zijn, totdat Ross ons een restrictie oplegde. Omdat de Raad van State die eis onterecht vond, behoren wij het recht te behouden zwangerschappen tot twaalf weken af te breken.”

Gezondheidsjuriste Trees te Braake zegt in een reactie dat Bussemaker juist heeft gehandeld. „De vergunning is verleend voor wat de stichting had gevraagd.”