Clinton als cheerleader voor de VS

Als Hillary Clinton president wordt van de Verenigde Staten, zal ze haar man Bill inzetten als Amerikaans superambassadeur voor de wereld, die al zijn deskundigheid zal aanwenden om het geschonden imago van Amerika in het buitenland te verbeteren.

Dat heeft de Democratische senator van New York zaterdag gezegd op een middelbare school in Marshall Town. „Ik kan me geen betere cheerleader voor Amerika indenken dan Bill Clinton, jullie wel?”, vroeg Hillary Clinton retorisch aan de zaal met ongeveer 200 mensen.

Hillary Clinton liet er geen twijfel over bestaan dat haar man een belangrijke rol zal spelen in haar regering. „Ik heb het geluk dat mijn echtgenoot zeer ervaren is”, aldus Clinton, die erop wees dat haar man na zijn presidentschap talloze diplomatieke opdrachten heeft vervuld, zoals de fondsenwerving voor de slachtoffers van de tsunami.

En dat is precies wat de Verenigde Staten nodig hebben na de impopulaire oorlog in Irak, die Amerika heeft geïsoleerd in de wereld en haat heeft aangewakkerd in veel landen, aldus Hillary. „Ik geloof in het inzetten van voormalige presidenten (...) om mensen wereldwijd weer een beter gevoel te geven over ons land. We zullen dat nodig hebben. Nu betogen ze tegen ons, maar ze moeten weer voor ons betogen.”

De voormalige president kan een waardevolle aanwinst zijn voor de campagne van Hillary. Hoewel het electoraat gemengde gevoelens over hem heeft, blijft hij zeer populair onder Democraten. Toen vorig jaar bekend werd dat Bill Clinton de spreker zou zijn op de grootste fondsenwerving van de Democratische Partij in Iowa, was het evenement binnen 24 uur uitverkocht. (AP)