British Airways aast op Spaans Iberia

British Airways heeft een aantal particuliere investeringsmaatschappijen benaderd over het uitbrengen van een gezamenlijk bod op de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia. Dat heeft het Britse bedrijf vandaag bekendgemaakt. British Airways wil geen namen noemen van mogelijke partners.

Het aandeel British Airways steeg vanmorgen met bijna 1 procent naar 7,64 euro; het aandeel Iberia ging met 0,5 procent omhoog naar 3,98 euro.

British Airways is niet de eerste gegadigde. Vorige maand liet Iberia weten te zijn benaderd door de Amerikaanse Texas Pacific Group (TPG Capital LLP) voor een mogelijke overname. TPG zou 3,4 miljard euro over hebben voor Iberia. Dit komt neer op 3,60 euro per aandeel. TPG heeft inmiddels een uitgebreid boekhoudkundig onderzoek aangevraagd voor Iberia. Het Spaanse bedrijf heeft nog niet officieel gereageerd op de Amerikaanse toenaderingspoging.

British Airways, na Air France-KLM en Lufthansa de derde luchtvaartmaatschappij van Europa, heeft al een belang van 10 procent in Iberia en wordt daardoor gedwongen zijn positie te heroverwegen. De Britten sluiten ook niet uit hun belang geheel te verkopen; ze willen niet verder zelfstandig investeren in Iberia. British Airways sluit een bod zonder partners uit. Aan een overnameconsortium zouden ook Spaanse bedrijven moeten deelnemen, vindt British Airways. Het bestuur van Iberia heeft deelname van Spaanse bedrijven overigens als voorwaarde gesteld.

Luchtvaartanalisten hebben ook de naam van Lufthansa in verband gebracht met overname van Iberia, maar de Duitse maatschappij heeft dat tegengesproken.

Iberia is een voormalig staatsbedrijf dat op 3 april 2001 naar de beurs ging. De onderneming boekte sindsdien redelijke resultaten, maar raakte vorig jaar in de problemen. De winst daalde met 70 procent tot 116 miljoen euro. De omzet van de luchtvaartmaatschappij steeg wel met 10,5 procent naar 5,5 miljard euro. Iberia zag vooral het passagiersvervoer op langeafstandsvluchten stijgen. Iberia is vooral sterk in de verbindingen tussen zijn thuisbasis, de luchthaven Barajas te Madrid, en bestemmingen in Latijns-Amerika.