Bij acties Israël negen Palestijnen gedood

Bij Israëlische militaire acties in Jenin, Nablus, Ramallah en Gazastad zijn dit weekeinde negen Palestijnen gedood. In zes gevallen ging het om liquidaties van leden van de Islamitische Jihad. Vermomd als Palestijnse arbeiders trok een elite-eenheid het vluchtelingenkamp bij Jenin binnen en schoot behalve een toevallig passerende politieman en een 17-jarig meisje drie gezochte leden van Islamitische Jihad dood. Zij werden verdacht van het organiseren van aanslagen op kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Israël zelf.

In Gazastad doodde de Israëlische luchtmacht de drie inzittenden van een rijdende auto, omdat zij volgens het leger leden waren van de Islamitische Jihad en van plan waren het Israëlische Sderot te beschieten met Qassamraketten. Dat gebeurde vervolgens door andere leden van de Islamitische Jihad. Acht Qassamraketten werden op Sderot afgevuurd. Een huis werd zwaar beschadigd.

Volgens de woordvoerster van premier Olmert zal Israël „alles in het werk stellen om vrede met de Palestijnen te sluiten, maar doorgaan terroristen te bestrijden”. Zij reageerde op verwijten van de Palestijnse minister van Informatie, Barghouti, die Israël ervan betichtte Palestijnse pogingen te ondermijnen om radicale groepen onder controle te houden. De afgelopen weken waren de Qassambeschietingen drastisch afgenomen.

De Israëlische luchtmacht heeft vanochtend pamfletten uitgegooid boven de Gazastrook met de waarschuwing dat het leger een nieuwe invasie voorbereidt voor het geval de Qassambeschietingen niet onmiddellijk stoppen.