1 Voorspellen

Natuurliefhebbers melden op Natuurkalender.nl wanneer bepaalde vlinders gaan vliegen. Foto Evelyne Jacq Nederland, Nieuwegein, 20-07-2003 Vlinders Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Natuurvoorspelling

www.natuurkalender.nl

De eikenprocessierups is vroeg dit jaar. Op 3 april is in Noord-Brabant het eerste exemplaar waargenomen, bijna 6 weken vroeger dan vorig jaar. Maar goed, de eerste maanden van 2007 waren dan ook veel warmer dan in 2006. Net als bij Vroege Vogels op de radio melden amateurs hun natuurwaarnemingen ook op Natuurkalender.nl. Dit is een overzichtelijke site, met veel kaartjes en statistieken, gemaakt door Wageningse onderzoekers. Hun natuurrecords (‘nooit stond … zo vroeg in bloei’) geven het klimaatprobleem iets knus. Na enkele jaren turven en tellen wagen de Wageningse fenologen – waarnemingskundigen – zich nu ook aan meerdaagse natuurvoorspellingen. Is het in februari tot april bijvoorbeeld een graadje warmer dan gewoonlijk, dan bloeit de pinksterbloem 6 dagen eerder. Half april slaat een op de tien kleine koolwitjes, bonte zandoogjes en kleine vuurvlinders voor het eerst zijn vleugels uit, zo is de verwachting. Zelf ook een keer vlinders tellen? Bezoek een van de 100 nectarkroegen in stadsboerderij of heemtuin. Natuurwaarnemingen doe je daar aan de bar. (HL)