De pest

Dit weekend had ik een gast over vanuit Nederland die sliep in een nabijgelegen hotel.
Vanmorgen kwam hij verschrikt bij me aan met een brief die hij had gekregen van de schoonmaaksters. Of hij er prijs op stelde dat ze zijn kamer zouden sprayen tegen de pest.
“De pest, die bestaat toch niet meer? Hoe komen de Chinezen daar nu bij”, zei hij vanochtend toen hij in lichte paniek met het bulletin zwaaide .
Is het omdat de pest rond 1300 in China miljoenen slachtoffers heeft gemaakt dat ze er nog steeds bang voor zijn?
Bij de balie voelde hij zich ‘lost in translation’. Niemand kon het hem uitleggen. Dan toch de kamer maar niet laten sprayen.
Ik moest direct denken aan mevrouw Helderder die met haar spuitbus Zaza de kakkerlak te lijf gaat in ‘Pluk van de Petteflet’.
Niets aan de hand stelde ik mijn gast gerust.Met pest bedoelen ze gewoon ongedierte.
Vervolgens begon ik een moment te twijfelen. In China lees je soms de gekste dingen.
Engelse teksten zijn soms erg lachwekkend, naïef en een enkele keer verwarrend.
Om een voorbeeld te noemen.In het midden van onze compound ligt een vijver waarin vijf centimeter water staat. Midden in de vijver staat een bord waarop staat: let op verdrinkingsgevaar voor baby’s.
Bij de ingang van een hotel zag ik laatst een bord waarop stond: drugs en explosieven verboden.
Maar nee, in dit geval had het hotel de tekst goed vertaald.
Toch benieuwd of de pest nog voorkomt in China. Iemand die het als geen ander kan weten is Henk Bekedam. Hij is directeur van de WHO in China en woont bij mij om de hoek. Laatst raakten we met elkaar aan de praat toen we allebei onze hond aan het uitlaten waren.
Voordat ik mijn buurman spreek toch maar vast deze informatie over de pest opgezocht op de website van de WHO.
Tegenwoordig zijn er jaarlijks wereldwijd 1.000 tot 3.000 gevallen bekend van de pest met name in ontwikkelingslanden. De ziekte die meestal via ratten op de mens wordt overgedragen is goed te behandelen met antibiotica. Als een besmet iemand echter niet direct wordt behandeld, kan de ziekte ernstige gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn.
Er zijn ruwweg twee soorten pest te onderscheiden: de builenpest (komt het meest voor) en longpest. Er bestaat nog een derde variant, namelijk septische pest. Deze vorm wordt overgedragen via direct contact met lichaamsvocht, maar kan ook een gevolg zijn van onbehandelde builen- of longpest.