De centrale maffia

Hier rust de Centrale Maffia van Jekaterinburg. Hun grafstenen op het Sjirokoretsjenskoje-begraafplaats zijn legendarisch. De gangsters vertrokken casual gekleed, dubbel gespierd en mét hun statussymbolen naar het Wahalla.  Neem Michail Koetsjin hier. Bokser, theaterliefhebber, zakenman: een veelzijdig jongmens, die naar verluidt wel wat hardhandig leiding gaf aan de Tsentralnaja-bende, heersers over de centrale markt. Koetsjin ontsnapte de grote slachting van 1992-’93, toen de rust

gang9.jpg

Hier rust de Centrale Maffia van Jekaterinburg. Hun grafstenen op het Sjirokoretsjenskoje-begraafplaats zijn legendarisch. De gangsters vertrokken casual gekleed, dubbel gespierd en mét hun statussymbolen naar het Wahalla. 

gang6.jpgNeem Michail Koetsjin hier. Bokser, theaterliefhebber, zakenman: een veelzijdig jongmens, die naar verluidt wel wat hardhandig leiding gaf aan de Tsentralnaja-bende, heersers over de centrale markt. Koetsjin ontsnapte de grote slachting van 1992-’93, toen de rust in Jekaterinburg elke nacht werd verstoord door het geratel van een kalasjnikov of een bom. Er was zoveel te verdelen tussen ’blauwen’, sportlieden, Afghanistan-veteranen, Tadzjieken, Tsjetsjenen, politie, KGB, oligarchen … maar Koetsjin zat in het gevang.

Eenmaal op vrije voeten in 1994 was het snel met hem gedaan. Zijn vrienden begroeven hem in zijn mooiste glimpak, met mobiele telefoon en de sleutel van zijn Mercedes-600. (Het hoefijzertje bracht geen geluk) De grafsteen kostte naar verluidt 64.000 dollar. 

Koetsjin’s Tsentralnaja-clan verloor in 1994 van andere ‘nieuwe gangsters’ uit een sporthonk in een buitenwijk: Oeralmasj, vernoemd naar de reusachtige machinefabriek. De proletarische, democratische Oeralmasj-bende was visionair: met perste niet louter af, maar investeerde in bedrijven, agenten, bureaucraten. Ook de ’Sinjaki’ (Blauwen), van top tot teen getatoeerde dieven die leefden volgens de oude dievenwet van de Goelag, beten in het stof tegen deze moderne ondernemers in geweld; lees hier meer.

De ‘autoriteiten’ van Oeralmasj die de burgeroorlog van ’92-’93 overleefden, zijn nu  zakenlui, politici of zelfs Doemalid. We spraken een gewezen divisiehoofd, daarom leek het passend ook zijn oude vijanden even te bezoeken. (Via Remco, met wie ik vorige week op stap was, ook dit over de Oeralmasj-begraafplaats, waarvoor we geen tijd hadden)

 

gang2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anderhalf jaar voor bokser Koetsjin legde zijn voorganger Oleg Vagin van Tsentralnaja al het loodje: op een kwade avond in 1992 werd hij samen met vier lijfwachten gemitrailleerd. Hier liggen ze zij aan zij. Jongens waren het, maar aardige jongens. Oleg heeft een bescheiden steen, diens broer Leonid ook; hij zong het nog een jaar uit.

gang5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De jongens van Tsentralnija waren minder racistisch dan Oeralmasj, ze werkten samen met etnische bendes. Zo was deze Flarit Valijev in zijn bomberjack goed bezig in Jekaterinburg, tot hij Oeralmasj voor de voeten liep.

gang8.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na het tragisch verscheiden van de gebroeders Vagin en Koetsjin werd karatekampioen Vova Klementev baas van de Tsentralnaja-clan. Hij koos eieren voor zijn geld en smeedde een akkoord met Oeralmasj, die met de smakelijkste hapjes aan de haal mocht gaan: de reuzefabriek zelf, de handel in edelmetaal en edelstenen. Klementev handhaafde zich tot 2000 en sneuvelde toen. Let op de fraaie details op de zijkant van zijn steen:

 kl1.jpg

kl4.jpg

kl3.jpg

kl2.jpg

 

 

 

 

 

 

Klement was naast vechter en kampioen ook bedachtzaam zakenman. In zijn vrije tijd ging hij graag jagen op zijn sneeuwscooter.

gang3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En zo lagen er nog wat goed gebouwde jongens die ik minder goed kon plaatsen, bij elkaar een stuk of twintig …

gang4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En mooie meisjes ook. Ze weten fraai te sterven, daar in Jekaterinburg.