‘Tien winkeliers nekten DA’

De prijzenoorlog zorgde voor geringe reserves, maar wanbetalers bij DA werden de drogisterijketen fataal. „De nieuwe financieel directeur heeft een grote schoonmaak gehouden.”

Wanbetaling van ongeveer tien winkeliers van DA is de belangrijkste oorzaak geweest voor de financiële problemen bij deze drogisterijketen. Dat zegt Pieter Maarten Feenstra, die samen met Geert Postma directeur is van private-equitybedrijf Aletra Capital Partners.

Gisteren werd bekend dat Aletra Capital samen met een co-investeerder DA (430 winkels) overneemt voor een onbekend bedrag. Het winkelbedrijf, op Kruidvat en Etos na de grootste drogisterij in Nederland, moest een financier zoeken omdat de reserves tot een minimum waren gedaald.

Belangrijkste reden voor de financiële problemen was de zwakke betalingsmoraal van enkele DA-leden, zegt Feenstra.

Om wat voor een bedrag ging het?

Pieter Maarten Feenstra: „Ik wil niet zeggen hoeveel precies, maar het ging om vele miljoenen euro’s. Het was een klein groepje, ongeveer tien ondernemers, dat steeds veel te laat betaalde.”

Het ging om zodanige bedragen dat DA in grote problemen kwam?

„Die achterstand in betalingen werd opgemerkt door een nieuwe financiële directeur, die in februari aantrad bij DA. Toen bleken we te moeten afboeken. Zijn voorganger heeft niet tegen deze leden durven te vertellen dat ze op tijd hun rekening moesten betalen. De nieuwe financiële directeur heeft een grote schoonmaak gehouden.

„DA bleek toen behoorlijk door zijn reserves heen te zijn. De solvabiliteit (verhouding tussen bezittingen en de mogelijkheid aan verplichtingen van kredietverleners te voldoen, red.) van DA kwam onder de 20 procent. Met onze kapitaalsinjectie zitten we weer boven de 30 procent.

„Het geval is dat als die tien ondernemers gewoon hun rekening zouden hebben betaald, DA niet zou zijn overgenomen. Dan was er niets aan de hand geweest.”

Hoe kan een bedrijf accepteren dat een paar winkeliers zo’n enorme schuld mogen hebben?

„Het was een coöperatie. Dan ben je eigenlijk te lief voor elkaar. Je durft niet te zeggen dat ze eens een keer moeten betalen voor artikelen die hun zijn geleverd.”

Daarom schaft u de coöperatieve structuur af?

„Het systeem heeft jaren goed gewerkt, maar je moet met je tijd mee. De belangrijkste winst die we denken te maken met het verdwijnen van de coöperatie is een snellere besluitvorming. Voortaan hoeft niet iedereen over een voorstel te discussiëren en het ermee eens te zijn. We kunnen gewoon niet anders.”

Algemeen directeur Robert van Twuijver blijft zitten. Waarom? Hij is toch eerstverantwoordelijke bij DA?

„Tot nu toe heb ik prettig met hem samengewerkt. We gaan kijken hoe we verder gaan en welke mensen we daarbij nodig hebben. Dan zien we wel waar we uitkomen.”

Wat gaat u nu doen?

„We hebben nu een kapitaalsinjectie gedaan, over de hoogte ervan zeg ik niets. De komende weken gaan we kijken hoe we de organisatie gaan verbeteren en dan komt er nog een bedrag op tafel om dat te financieren.

„We houden vast aan de huidige strategie van DA. Dus het merk DA behouden we en ook het vrije ondernemerschap. DA is een mooi en sterk merk. Dat hebben we te danken aan die zelfstandige ondernemers. DA staat voor kwaliteit. De afgelopen tien jaar werden ze door consumenten steeds uitgeroepen tot beste drogisterijketen van Nederland!

„Ik denk dat veel zaken efficiënter kunnen. De logistiek moet veranderen en we kijken of we de inkoopcondities kunnen verbeteren. Op het hoofdkantoor zijn dit jaar al 95 van de 443 banen verdwenen. Daar gaan nog 63 arbeidsplaatsen weg.”

Hoeveel gaat u nog investeren?

„Dat weten we later. Probleem bij DA was dat er weinig kon worden geïnvesteerd, omdat er weinig geld in kas was. Dat kwam vooral door de prijzenoorlog.”

U heeft een jong private-equitybedrijf en bezit vier kleine detailhandelsbedrijven. Waarom denkt u dat u het grote DA kunt reorganiseren?

„Wij van Aletra Capital hebben alle vier ervaring op het gebied van detailhandel en reorganisaties. Net als onze co-investeerder. We hebben gewerkt bij onder meer Procter & Gamble, adviesbureau Bain & Company en KNP BT. Zelf ben ik in dienst geweest bij McKinsey en ben ik bankier geweest bij Goldman Sachs.”