Televisie Voorkeur

Wat maakt Hollands licht zo bijzonder? Kunsthistorici, kunstenaars en wetenschappers op zoek naar een antwoord. Close up: Hollands licht, Ned. 1, 13.05-13.55u. (Foto Sake Elzinga) Nederland Terschelling juni 2000 , natuur op het waddeneiland. wolken / lucht Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Actualiteiten

Terzake zaterdag: Alles natuurlijk! Over ecologie in de mode, op weg om big business te worden. Canvas, 20.00-20.50u.

Nova/Den Haag vandaag. Daan Everts is te gast in deel 2 van de NOVA-special vanuit Kandahar. Everts is de hoogste NAVO-diplomaat in Afghanistan en verantwoordelijk voor de opbouw van staatsinstellingen. Ook een reportage over de grootste gevangenis van Kabul. Ned. 2, 22.15-22.45u.

Informatief

PREMtime. Een verslag van een week leven in Overvecht, een van de probleemwijken die het kabinet met voorrang wil aanpakken. Het is een gebied van frustratie en uitzichtloosheid versus hoop en talenten. Ned. 2, 16.05-16.30u.

NCRV Natuurlijk - Natuur in de stad. Eindhoven heeft besloten om de Gender nieuw leven in te blazen, waardoor de oorspronkelijke natuur van de stadsbeek terugkomt. Ned. 2, 18.00-18.30u.

Kassa. Veel klanten van zorgverzekeraar Menzis voelen zich misleid omtrent hun tandartsverzekering. En aandacht voor een promotiecampagne van de Nederlandse varkenshouders die betogen dat de varkens het goed hebben. Ned. 1, 18.55-19.30u.

Superstorm. Door de klimaatverandering woeden er steeds meer stormen en worden ze steeds heftiger. Een team van wetenschappers krijgt de opdracht om een methode te bedenken om de orkanen te beïnvloeden. Eerste van een driedelige serie. BBC 2, 19.00-20.00u.

Praatprogramma

Boter, kaas en eieren. Neske Beks (theatermaker), Oya Capelle (actrice) en Samira Bouchibti (Tweede Kamerlid PvdA) over de vraag: Is er sprake van de opkomst van de bimbocultuur? Ned. 2, 15.00-15.30u.

Het nieuwe Lagerhuis. Live debatprogramma waarin twee panels met verschillende achtergrond de degens kruisen en in debat gaan met een minister. Allochtonen staan tegenover autochtonen: hoe zwartwit wordt er gedacht over actuele kwesties? En wat vinden zij van het kabinetsbeleid? Ned. 2, 21.05-22.00u.

Documentaire

Wereldoc: Bar’puru (‘Schreeuw het uit!’)Frank Zichem registreert in Suriname de gevolgen van de strijd tussen Ronnie Brunswijk en zijn vroegere baas, legerleider Desi Bouterse, die duurde van 1986 tot augustus 1992. Ned. 2, 13.35-14.25u.

Vrouwen om van te houden. Korte documentaire van Jane Waltman waarin drie idealistische vrouwen, die hun succes willen delen met mensen uit de Derde Wereld, worden gevolgd. Ned. 2, 16.30-17.00u.

Inside Jerusalem’s holiest. Zoektocht naar enkele van de heiligste plekken in deze heilige stad en kennismaking met drie wereldgodsdiensten. National Geographic, 21.00-22.00u.

Kunst

Vergezichten. Met deel 2 van de real-life-soap over het Matangi Kwartet, waarvan de jonge, bevlogen musici worden gevolgd tijdens het werk en hun privéleven. ‘Tussen kunst en kitsch op reis’ gaat met een ets van Adriaen van Ostade in Normandië naar een kasteel met een bijzondere collectie Nederlandse grafiek, de stad Arromanche en het tapijt van Bayeux. Ned. 1, 13.55-15.00u.

Hoogtepunten van design: De Bubble Club sofa. Het lijkt een gewone bank met strakke lijnen en een klassieke vormgeving. Maar de Bubble Club is uit één stuk gemaakt en bestaat uit leer en plastic. Over de invloed van deze opmerkelijke sofa. Ned. 2, 17.00-17.25u.

Amusement

Koppensnellers. Jack Spijkerman en zijn team belichten de actualiteit met cabaret, filmpjes en twee bekende gasten die de Kop van Jut slaan. Tien, 20.00-21.05u.

Koefnoen. Tarzan ziet zich geconfronteerd met de bimbo-cultuur, Balkenende, Bos en Rouvoet doen aan jumpstylen, het allerlaatste avontuur uit de Ridder-Rob-reeks en de problemen van het yuppenstel Joris en Monique. Ned. 1, 21.25-22.05u.

Raymann is laat. Met Nederlands bekendste fotomodel Frederique van der Wal. Joss Stone zingt haar hit ‘Tell Me ‘bout It’. Verder te gast defensiedeskundige Rob de Wijk. Ned. 1, 22.05-22.55u.

De Lama's. Ruben van der Meer, Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Jeroen van Koningsbrugge en Jandino Asporaat improviseren. Ned. 3, 22.45-23.25u.

Sport

NOS Finalemaand. Beslissingen in de landelijke competities van zes teamsporten, met o.a. volleybal. Ned. 1, 15.00-17.50u.