Televisie Voorkeur

Jazztrompetist Eric Vloeimans is gast bij Vrije Geluiden. Hij vertelt onder meer over een nieuwe zijweg in zijn veelbekroonde carriére: trio Fugimundi, met een poppy geluid en licht electronische uitstapjes. Ned.1, 10.35-11.30u. Foto Lex van Rossen ERIC VLOEIMANS T.A.V. MUZIEKREDAKTIE FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Actualiteiten

Buitenhof. Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking geeft uitleg over zijn koers: hulp moet politieker en begrensd worden. Peter Bakker, voorzitter van de Raad van Bestuur van TNT Post, praat over de nieuwe Postwet en de positie van TNT in Nederland. Ned.2, 12.05-12.55u.

Documentaire

Panorama: Vrienden van God. Reportage over de evangelische christenen in de Verenigde Staten van wie de invloed gestaag toeneemt. Niemand weet precies met hoeveel ze zijn. De schattingen lopen uiteen van 50 tot 80 miljoen. Een poging om te weten te komen op welke manier de evangelische gemeenschap de toekomst van het land gaat beïnvloeden. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

The science of superstorms: Playing God with the weather. In het tweede deel van een driedelige documentaire over ingrijpende klimaatveranderingen op aarde krijgt een team van wetenschappers de opdracht om te proberen het weer te controleren en de kracht van orkanen te laten verminderen. BBC2, 23.00-23.30u.

Informatief

Ab & Sal: Hoe gevaarlijk zijn wij? De orthodoxe moslims Ab (Abdelhakim) en Sal (Salaheddine) onderzoeken waar de loyaliteit van de Marokkanen in Nederland eigenlijk ligt. Voelen die zich Marokkaan of Nederlander? Ze gaan langs bij Marokkaanse kickboksers in Amsterdam, spreken met de Belgisch prof-voetballer van het jaar Bousoufa en met Dries Bousatta, de eerste Marokkaan die in het Nederlands voetbalelftal speelde. Tot slot belanden ze bij ex-integratieminister Rita Verdonk. Ned. 2, 16.05-16.35u.

Zembla: Oefenen op de patiënt. Reportage over de werkdruk en de positie van de arts-assistent. De kans dat een patiënt bij binnenkomst in een ziekenhuis door een afgestudeerd specialist wordt geopereerd, is klein. Ziekenhuizen worden goeddeels gerund door artsen in opleiding. Ned. 3, 20.40-21.30u.

OverLeven: Bostkanker. Tweede deel van drie afleveringen waarin naar mogelijkheden van preventie en genezing van borstkanker wordt gezocht: Waarom ik? België 2 (Canvas), 22.00-22.35u.

Het Hoogste Woord. Gesprek met Naema Tahir, juriste en mensenrechten-activiste. Ned. 2, 22.50-23.20u.

Muziek

Vrije Geluiden. Met jazztrompettist Eric Vloeimans. Hij verwierf wereldfaam en ontving tal van prijzen. Hij brengt met trio Fugimundi muziek als een zomerbriesje en met Gatecrash een poppy geluid met licht elektronische uitstapjes. Powerblazen en jeugdzonden, het komt allemaal ter sprake. Ned. 1, 10.30-11.30u.

Matinee: Bartók - Vier Orkeststukken. In zijn Vier Orkeststukken (opus 12) maakte componist Béla Bartók gebruik van de Hongaarse volksmuziek, die hij samen met zijn collega en vriend Zoltán Kodály op het platteland opnam. De Vier Orkeststukken (1912) worden zelden uitgevoerd. Ned. 2, 17.09-1745u.

NPS Arena. Wat is het meest opmerkelijke gebouw van het afgelopen jaar volgens het Jaarboek Architectuur? Aan tafel Michelle Provoost (Jaarboek Architectuur) en Bernard Hulsman (NRC Handelsblad). Ook de vijf genomineerde architecten zijn aanwezig. Ook te gast de 17-jarige accordeonist Vincent van Amsterdam die het Prinses Christina Concours won. Ned. 1, 17.45-18.23u.

A pioneer of the future of music.Deel 1 van een tweedelige film van Frank Scheffer over Frank Zappa (1940-1993), een hernieuwde kennismaking met Frank Zappa, zijn muziek, en de zeventiger jaren: de tijd van de performances, van de freaks enerzijds en de bloemenkinderen anderzijds. Aan het woord komen onder anderen Gail Zappa (zijn vrouw) en medewerkers aan vermaarde Mothers of Invention zoals George Duke, Ian Underwood, Mark Volman en Bruce Fowler. (Zie ook bijlage Leven Etcetera). Ned. 2, 19.00-19.50u.

Kunst

Boeken. Gesprek over het boek Buiten is het donker, binnen is het licht van NRC Handelsblad-journalist Dick Wittenberg en fotograaf Jan Banning. Wittenberg beschrijft een jaar uit het bestaan van Dickisoni in Malawi. Een leven in alledaagse armoede zoals dat voor de helft van de wereldbevolking normaal is. Hoe redden de bewoners zich? Ned.1, 11.30-12.00u.

Sport

London Marathon 2007. Rechtstreeks verslag van de marathon van Londen met commentaar van Sue Baker, met later in de middag op BBC 2 (17.10-20.00u.) een samenvatting met de hoogtepunten. BBC 1. 9.30-15.00u.

De wedstrijden. Voetbal met o.a. de wedstrijden RKC Waalwijk-Willem II, NAC Breda-Roda JC, Heracles-Excelsior, Feijenoord-Nec, FC Utrecht-PSV, ADO Den Haag-FC Groningen, AZ-sc Heerenveen, Vitesse-FC Twente en Ajax-Sparta. Later op de avond terugblik op de eredivisie en samenvattingen van buitenlandse voetbalwedstrijden. Tien, 19.00-20.30u.