Televisie Overige films

Een vlucht regenwulpen (Ate de Jong, 1981, Nederland). Jeroen Krabbé speelt dubbelrol van schuchtere celbioloog van streng-gereformeerde komaf en diens vlotte alter ego in even succesrijke als banaliserende verfilming van Maarten ’t Harts bestseller. Hij heeft zeven dagen om zijn maagdelijkheid te verliezen. RTL4, 14.10-16.00u.

The Inn of the Sixth Happiness (Mark Robson, 1958, Engeland/VS). Veelgeprezen biografie van missiezuster Gladys Aylward, die zich heldhaftig over kinderen ontfermde in vooroorlogs China. Met Ingrid Bergman, Curd Jürgens, Robert Donat. BBC2, 15.00-17.35u.

The Perfect Storm (Wolfgang Petersen, 2000, VS). Verfilming van non-fiction-bestseller over schamele zwaardvissersboot die uitvaart ondanks voorspelde storm van windkracht 12. Grossiert in gemeenplaatsen, maar nooit eerder werden met behulp van computeranimatie windvlagen en wolkenkrabberhoge golven zo overtuigend in beeld gebracht. En dan ook nog eens met George Clooney. Veronica, 20.00-22.25u.

Hellboy (Guillermo del Toro, 2004, VS). Zoveelste stripverfilming over een bovennatuurlijke held, in dit geval een wezen dat destijds door de nazi’s via een telekinetische poort uit de hel werd gehaald. Het heeft afgevijlde hoorns, een stenen hand en een vuurvaste, rode huid. Volop actie en speciale effecten. RTL5, 22.00-0.10u.

House of Sand and Fog (Vadim Perelman, 2003, VS). Ingenieus drama rond een huis aan zee. Een Amerikaanse vrouw (Jennifer Connely) wordt gedwongen het huis van haar vader te verlaten en een Iraanse balling (Ben Kingsley) ziet daar een gelegenheid in de schaapjes op het droge te krijgen voor zijn familie. Het leidt tot een noodlottige reeks van gebeurtenissen waarbij alle partijen tot hun eigen verbazing het slechtste in zichzelf naar boven zien komen. BBC2, 22.00-24.00u.

Spy Game (Tony Scott, 2001, VS/Engeland). Op ouderwetse leest geschoeide, in 1991 gesitueerde spionagefilm grossiert in visuele krachtpatserij en mokerslagmontage. Vanuit het hoofdkantoor van de CIA halen Robert Redford en Brad Pitt herinneringen op aan avonturen op exotische locaties. Veronica, 22.25-0.50u.

Trois couleurs: rouge (Krzysztof Kieslowski, 1993, Frankrijk/Polen/Zwitserland). Slot van Kieslowski’s naar de Franse vlag vernoemd drieluik heeft veel weg van een tractaat over toeval, wekt op virtuoze wijze de indruk het leven in volle vaart te betrappen maar valt tenslotte door de mand als een verzameling betrekkelijk banale bedenksels, vermomd als grote mysteriën. Met Irène Jacob, Jean-Louis Trintignant. België 2, 23.30-1.05u.

The Hunted (William Friedkin, 2003, VS). Tommy Lee Jones mag zijn rol uit The Fugitive nog eens spelen, even minimalistisch als theatraal, in achtervolgingsthriller met een bijbels sausje. Zijn doel is de door hemzelf tot moordspecialist opgeleide soldaat Benicio Del Toro. België 1, 0.05-1.40u.

Russian Ark (Aleksandr Sokoerov, 2002, Rusland/Duitsland). Sokoerov vergelijkt de Hermitage in St. Petersburg met een ark, vrijplaats voor de exemplarische overblijfselen van het rijke Russische verleden. Een Franse markies en een filmregisseur dwalen door de zalen en ontmoeten personages uit verschillende tijdperken. Sokoerov nam zijn film in één ononderbroken camera-instelling op. Het langste steadycam-shot (lopend met een camera) uit de filmgeschiedenis breekt meer wereldrecords: bijna tweeduizend figuranten, een cameraman die 1300 meter op één locatie afloopt en de capaciteit van een speciaal ontwikkelde harde schijf om het resultaat op te zetten. Ned.2, 0.30-2.05u.