Televisie Film van de dag

In Oranje. Speelfilmdebuut van Joram Lürsen waarin een van voetbal bezeten jongen van twaalf (Yannick van de Velde) en zijn vader (Thomas Acda), die elke wedstrijd schreeuwend langs de lijn staat, hopen op een plaats voor hem bij het Nederlands jeugdelftal. Het gegeven van een jongetje dat droomt dat hij de grootste voetballer ter wereld is vertegenwoordigt iedereen met hooggestemde verwachtingen, of je nu de beste rapper of balletster wilt worden. Yannick van de Velde – zoon van regisseur Jean van de Velde – speelt overtuigend zijn rol, waarin hij genoeg aan zijn kop heeft: de selectiewedstrijden, een eerste kus en een zware enkelblessure waardoor hij misschien wel nooit meer het veld op kan. En dan nog die bezeten vader die steeds maar dramt dat hij net zo goed moet worden als Garrincha, de legendarische Braziliaanse voetballer die nooit een wedstrijd verloor.(Joram Lürsen, 2004, Ned.), Ned. 3, 15.00-16.35u.

André Waardenburg