Patti Smith: Twelve

Patti Smith: Twelve (Columbia)

Al sinds 1978, drie jaar na haar invloedrijke debuut Horses, speelde Patti Smith met de gedachte een album met alleen covers op te nemen. Dat ze een volstrekt nieuwe dimensie kan toevoegen aan andermans materiaal, bewees ze eerder met ‘Gloria’ en de ruigste ‘My generation’ ooit. Twelve laat feilloos horen waar Smith als petemoei van de punk haar inspiratie haalde. Een sensueel ‘Are you experienced’ van Jimi Hendrix, een militant ‘Gimme shelter’ van de Rolling Stones en een bewogen ‘Changing of the guards’ van Bob Dylan springen eruit. Van The Doors’ ‘Soul kitchen’ maakt ze een slaapliedjes en hulp van Flea en Tom Verlaine mogen niet baten in een lusteloos ‘White rabbit’. Helemaal mis zijn Nirvana’s ‘Smells like teen spirit’ als een soort dodenwake en Neil Youngs ‘Helpless’ gezongen alsof ze een bladzijde uit het Canadese telefoonboek oplepelt. Dit album doet weinig recht aan het vuur dat Patti Smith als zestigjarige nog altijd kan aanwakkeren, want live (10 juni Paradiso) vlamt ze als vanouds.

JAN VOLLAARD