PAR op winst bij verkiezing Curaçao

Bij de verkiezingen voor de Curaçaose eilandsraad ging de Nederlands georiënteerde partij PAR vanacht aan kop. Na het tellen van de stemmen van 15 van de 105 stembureaus was de tweede plaats was voor de sociaal-democratische MAN, terwijl arbeiderspartij FOL en volkspartij PNP streden om de derde plaats. Het was nog onduidelijk of de pro-Nederlandse partijen een meerderheid zouden behalen.

De verkiezingen op de Antilliaanse eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius kenmerkten zich door een hoge opkomst. Ruim 71 procent van de kiezers stemde op ieder eiland voor een nieuwe eilandsraad. Op Sint-Maarten was gisternacht een nek-aan-nek race gaande tussen de regerende Democratic Party (DP) en oppositiepartij National Alliance.

Aartsrivalen DP en NA zijn het, in tegenstelling tot partijen op Curaçao, eens over de toekomst van Sint-Maarten als autonoom land binnen het koninkrijk, maar verschillen in de aandacht voor en aanpak van sociale aspecten van de rappe economische ontwikkeling van het Bovenwindse eiland. Veel kiezers menen dat de lucratieve toeristenindustrie Sint-Maarten té ingrijpend heeft veranderd.

Op Saba lijkt al de decennia regerende WIPM er wederom met alle vijf eilandsraadzetels vandoor te gaan, terwijl op het nabijgelegen Sint-Eustatius de Democratic Party en de Progressive Labour Party de meeste kans op de 1.149 uitgebrachte stemmen maakten. Op Bonaire werd verwacht dat regeringspartij UPB het merendeel van de negen zetels zou behalen.