Overnamestrijd barst los rond Britse drogist

Er is een overnamestrijd uitgebroken rond Alliance Boots, de grootste drogisterijketen in Groot-Brittannië. Een consortium onder leiding van investeringsmaatschappij Terra Firma heeft gisteren een tegenbod gedaan van 10,78 miljard pond (15,87 miljard euro) op het bedrijf dat eerder die dag nog instemde met een overnamebod van 10,6 miljard pond (15,7 miljard euro) van de investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en miljardair Stefano Pessina. Alliance Boots topman Nigel Rudd zei toen dat hij „zeer blij dat het management er in is geslaagd zo’n goede prijs per aandeel te krijgen.”

De overname wordt de grootste die ooit in Europa is gedaan door een investeringsmaatschappij. In beide gevallen gaat het om een bod in contanten.

De Amerikaanse durfinvesteerder KKR en Pessina dachten de farmacieketen binnen te hebben, nadat zij een eerder bod met 5 procent hadden verhoogd. Alliance Boots stemde in met het verhoogde bod van 1,090 pence per aandeel, wat neerkomt op een stijging van 33,7 procent ten opzichte van de slotkoers op 8 maart. Op 9 maart werd Alliance Boots benaderd voor een overname.

De Britse investeerder Terra Firma werkt samen met het liefdadigheidsfonds Wellcome Trust en het Britse bankconcern HBOS. Als zij de overeengekomen acquisitie van Alliance Boots door KKR en Pessina met succes openbreken, moet een commissie van 105,9 miljoen pond (156 miljoen euro) worden betaald. Het is de hoogste commissie voor het openbreken van een overname ooit in Europa, aldus marktonderzoeker Thomson Financial.

De Italiaan Stefano Pessina is de grootste aandeelhouder van Alliance Boots en maakt deel uit van de raad van commissarissen.

Alliance Boots verkoopt medicijnen, verzorgingsproducten en lunchpakketten. Ook heeft het bedrijf een farmaceutisch distributiebedrijf. Alliance Boots ontstond vorig jaar uit een fusie tussen het honderdvijftig oude Boots en medicijngroothandel Alliance UniChem.

Alliance Boots heeft toegezegd Terra Firma de nodige informatie te verschaffen om een definitief bod voor te bereiden. De keten zelf heeft naar eigen zeggen een voorkeur voor KKR en Pessina.

De koers van het aandeel Alliance Boots steeg gisteren met 8 procent. Sinds de besprekingen met KKR zes weken geleden begonnen, won het aandeel al 40 procent. (Reuters, AP, ANP)