Online beleggers minder succesvol

Amsterdam, 21 april. Particuliere beleggers die zaken doen via het internet behalen teleurstellende resultaten. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de universiteit van Maastricht onder klanten van de online beleggingsbank Alex. Volgens de onderzoekers is een gebrek aan kennis de voornaamste oorzaak van de tegenvallende rendementen. Tussen januari 2000 en maart 2006 leden de onderzochte beleggers een nettoverlies van gemiddeld 1,76 procent per maand. Het rendement van de aandelenmarkt als geheel was in die periode 0,28 procent negatief per maand. Vooral beleggers die handelden in derivaten, bijvoorbeeld opties, presteerden ondermaats. Verder valt op dat vrouwen veel minder op de beurs actief zijn dan mannen, maar gemiddeld wel beter presteren. Dat veel mensen geld verliezen, komt omdat zij veel handelen. Dat leidt tot hoge transactiekosten. Mensen met een kleine en eenzijdige portefeuille incasseren de grootste verliezen, blijkt uit de studie.