Naar Frankrijk om te toeren in een MG

De ‘poor man’s Jaguar’ van MG Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/Den Haag, 19-04-2007/ MGA van Remy Smitshuijzen bij dealer/garage Dennis Bron in Den Haag auto's MG dashboard Krielen, Jorgen

Vorig jaar kocht Remy Smitshuijzen (54) een MG A-type uit 1959. Zestien jaar geleden was hij al eerder eigenaar van deze oldtimer, maar dwong de bank hem tot verkoop, omdat hij anders geen hypotheek kreeg voor zijn huis in Aerdenhout.

Dat was een strenge bankdirecteur.

„Ik had de MG destijds pas een jaar en was deze nog aan het oppoetsen. Maar ik was jong en blij dat ik ons droomhuis kon kopen. Nu zou ik de auto nooit meer wegdoen; in de loop der jaren word je eigenwijzer.”

Waarom heeft het zestien jaar geduurd voordat u uw ‘droom’ weer in bezit had?

„Mijn vrouw en ik hadden wat aankopen betreft eerst nog wat andere prioriteiten en daarnaast hadden we kleine kinderen. Dan heb je niet zoveel aan een tweezits.”

Hoe kwam u in aanraking met de MG?

„Onze vroegere overbuurman had er één, hij heeft me met het virus besmet. Overigens niet mij alleen: één keer per week gingen we met alle buurmannen in de straat aan een van zijn auto’s schuren, hij schonk dan een glaasje wijn.”

Er zijn natuurlijk veel mooie oldtimers, waarom per se deze?

„In de jaren vijftig werd de MG A-type de poor man’s Jaguar genoemd, de cabriolet voor de burgerman. Mooi door de ronde, vrouwelijke vormen.”

Zo mooi dat de liefde voor de MG is gebleven?

„Ik kocht nog altijd bladen over oldtimers, die las ik in bad. Ik bladerde iedere keer meteen naar de advertentiepagina’s. Vorig jaar zag ik bijna dezelfde auto staan als mijn oude MG. Ik heb meteen gebeld en een afspraak gemaakt. Mijn voormalige overbuurman is meegegaan.”

En was de liefde gebleven?

„De auto zag er goed uit, de vraagprijs lag rond de 20.000 euro. Ik hou niet van afdingen, maar heb gezegd dat ik de MG kocht als ze de auto op aanwijzingen van mijn buurman in orde zouden maken. Dat was een goede deal.”

Hoe was het om er weer in te rijden?

„In eerste instantie dacht ik dat de auto kleiner was geworden, maar ik was in de loop der jaren wat kilo’s aangekomen. Desondanks was het fantastisch. Hoewel het in Nederland niet echt leuk rijden is, in deze auto zijn snelwegen geen pretje. Het liefst laad ik de MG op een trailer en rijd ik naar Frankrijk om daar te toeren.”

Mocht u de auto nu wel kopen van de bank?

„Als het aan de bank ligt, laten ze je tegenwoordig failliet gaan. Je mag ongelooflijk veel lenen. Dat doe ik ook. Ik geniet nú van het leven in plaats van te wachten tot na mijn pensioen. Je ziet te vaak grijze mensen in mooie auto’s.”

Willemijn van Benthem