Missie Uruzgan gaat door, ook na dood militair

Het sneuvelen van de eerste Nederlandse militair in Afghanistan heeft geen gevolgen voor de huidige Nederlandse deelname aan de NAVO-macht in Afghanistan. Dat heeft minister Van Middelkoop (Defensie, CU) gisteren duidelijk gemaakt. Ook de vakbonden voor militairen AFMP en ACOM vinden dat de missie moet doorgaan. De 21-jarige korporaal Cor Strik kwam gisteren om door een bermbom in de provincie Helmand. Premier Balkenende zei dat het kabinet „intens” meeleeft met ouders en familie van de militair.

Balkenende, Van Middelkoop en commandant der strijdkrachten Berlijn gaven gisteren aan dat bekend was dat de missie in Afghanistan gevaarlijk is. Van Middelkoop noemde het na afloop van de wekelijkse ministerraad „ongepast” naar aanleiding van de dood van Strik te spreken over eventuele verlenging van de missie in Zuid-Afghanistan, die volgens NAVO-afspraken 1 augustus volgend jaar afloopt. Ook premier Balkenende liet zich in die zin uit.

Alleen de SP, van meet af aan tegen de Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan, verbond aan de dood van de korporaal een politieke conclusie. Striks dood toont volgens de SP aan dat de Nederlanders steeds meer bij een ‘vechtmissie’ zijn betrokken.

Minister Van Middelkoop liet de Tweede Kamer gisteren weten dat een in de Telegraaf uitgelekt document van Defensie, waaruit zou blijken dat voortzetting van de missie in de provincie Uruzgan Defensie voor ernstige problemen met materieel, reserveonderdelen en personeel plaatst, niet vooruitloopt op een kabinetsbesluit deze zomer over mogelijke voortzetting van de missie in Afghanistan na 1 augustus 2008. Coalitiepartij PvdA en ook SP en GroenLinks achten deze reactie onvoldoende.

Het ministerie heeft op internet een condoleanceregister geopend (www.defensie.nl) dat gisteravond door meer dan duizend mensen was getekend.

Eerder kwamen vier Nederlandse militairen in Afghanistan om, maar niet als gevolg van vijandelijkheden.

Rectificatie / Gerectificeerd

In de artikelen Nederlander gesneuveld in Afghanistan (20 april, pagina 1) en Missie Uruzgan gaat door, ook na dood militair (21 april, pagina 1) staat dat nu vijf Nederlandse militairen in Afghanistan zijn omgekomen. Het zijn er zes. Vier door ongelukken, een door zelfmoord en een door een mijn.