Max Beckmann

Tussen 1937 en 1947 woonde de Duitse schilder Max Beckmann in Amsterdam. Het Van Gogh Museum wijdt een tentoonstelling aan deze periode. Het Bijbels Museum organiseert gelijktijdig een tentoonstelling over een serie litho’s die bekend staat als de Apocalyps.

„Een hoogtepunt op de tentoonstelling is een schilderij van zijn atelier (Nacht: stilleven met telescoop en verhulde figuur). In de nacht komen dode dingen tot leven en opent zich een onmetelijke diepte. Onovertroffen zijn ook de vrouwenportretten en zelfportretten. Er was één ding dat Beckmann niet kon: het Hollandse landschap schilderen. Het is alsof hij de atmosferische weidsheid ervan niet kon begrijpen.”

Janneke Wesseling, 20 april 2007

T/m 19 aug in het Van Gogh Museum en het Bijbels Museum. Inl: www.vangoghmuseum.nl, www.bijbelsmuseum.nl.