Mastodont

De geslachtsnaam Mammut (`Eiwitfragmenten uit bot 68 mln jaar oude dino teruggewonnen`, W&O 14 april) blijkt net iets te suggestief. Het gaat bij Mammut americanum namelijk om een mastodont (uit de familie Mammutidae), niet om een mammoet (geslacht Mammuthus, familie Elephantidae). Beide families behoren weliswaar tot de slurfdragers (Proboscidea), maar hun verwantschapsgraad is betrekkelijk laag omdat de Elephantidae (de zogeheten `echte` olifanten) zijn geëvolueerd uit een andere mastodontenfamilie, de Gomphotheriidae. Mammut americanum kwam in Noord-Amerika voor naast de daar levende mammoeten en stierf pas in het Holoceen uit. In Europa, ook in Nederland, was dit geslacht vertegenwoordigd door de soort Mammut borsoni, die echter al zo`n twee miljoen jaar geleden is uitgestorven. Enkele zeldzame en complete gebitsresten uit Liessel bevinden zich in de collectie van museum `Jan Vriends` in Asten, N.-Br.