Jarendertighuis

Jarendertighuizen zijn zó populair dat heel wat mensen al blij zijn met een nepexemplaar.

Overal in het land worden woonwijken uit de grond gestampt die eruitzien alsof ze al minstens zeventig jaar bestaan. Tenminste, als je niet al te kritisch kijkt en liefst ook nog een beetje bijziend bent. Wie voor echt gaat, kan terecht in Oudewater. Daar staat huize Taxandria te koop, een huis dat gebouwd is in de periode van de Nieuwe Haagsche School – zo heet die stijl waar we nu allemaal zo dol op zijn.

Hoeveel geld moet je neertellen om de eigenaar te worden van Taxandria? Dat is lastig, want het huis wordt verkocht bij inschrijving. Het voordeel voor de verkoper is dat hij binnen een vastgestelde termijn van alle geïnteresseerden de maximale prijs boven tafel krijgt. Tot 27 april kunnen er inschrijvingsbiljetten ingeleverd worden bij de notaris. Wanneer maak je kans? „Dit is een groot huis met veel eigen grond, dus je moet niet aankomen met 5 ton”, zegt makelaar Agnelle van der Linde. „Mensen nemen vaak een deskundige mee die over de prijs adviseert.” Waarschijnlijk gaat het huis naar de hoogste bieder. Maar dat hoeft niet, want bij een inschrijving is de gunning onder voorbehoud. Misschien gunt de verkoper het liever aan de op één na hoogste bieder. Bijvoorbeeld als dat een huisarts is met een groot gezin.

Taxandria is in 1934 gebouwd naar een ontwerp van Herman van der Kloot Meijburg, een belangrijke Nieuwe Haagsche School-architect. Zijn bekendste ontwerp is waarschijnlijk het Openluchtmuseum in Arnhem. Later deed hij vooral prestigieuze restauratieobjecten. Hoe hij in Oudewater verzeild raakte – een stadje dat al sinds 1545 druk bezocht wordt door van hekserij betichte vrouwen die een ‘Certificaat van Weginghe’ nodig hebben – vertelt de geschiedenis niet. Hij moest een huis ontwerpen voor de dorpsdokter. Hoewel huisartsen er destijds vooral zelf op uittrokken om hun patiënten te bezoeken – deze deed dat nog per koets – hield de dokter ook spreekuur aan huis. Daarom is er een vestibule, een kleedkamer en een behandelkamer. Plus veel woonruimte voor het gezin en vertrekken voor het personeel. Al met al is Taxandria een kast van een huis, waar in de afgelopen decennia drie huisartsen gewoond hebben. De laatste kocht het in de jaren vijftig, toen hij zijn zwagers praktijk overnam. Nu bieden zijn acht kinderen het te koop aan.

Wilma van Hoeflaken

Foto Evelyne Jacq