In Somalië ruim 321.000 op de vlucht

Meer dan 321.000 Somaliërs zijn de afgelopen twee maanden op de vlucht geslagen door de gevechten in de hoofdstad Mogadishu. De Verenigde Naties hebben gisteren nieuwe aantallen bekendgemaakt, die 100.000 hoger liggen dat eerdere schattingen.

Bijna eenderde van de hoofdstedelijke bevolking heeft de stad verlaten, volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De VN waarschuwt voor een humanitaire ramp. In de Somalische hoofdstad Mogadishu is de strijd tussen Ethiopische troepen, die de regering steunen, en islamitische strijders de afgelopen drie dagen hevige strijd geleverd, waarbij volgens een lokale mensenrechtenorganisatie ten minste 113 burgers zijn gedood en 229 mensen gewond zijn geraakt.

De Elman Organisatie voor Vrede en Mensenrechten die de cijfers gisteren bekendmaakte, is tot het aantal slachtoffers gekomen door gegevens bij elkaar op te tellen van ziekenhuizen en andere mensenrechtenorganisaties en door eigen tellingen van de doden op straat. De UNHCR baseert zijn schatting van het aantal vluchtelingen voornamelijk op gegevens van een niet-gouvernementele organisatie in twee regio’s die tot voor kort niet toegankelijk waren.

Het Ethiopische leger heeft de Somalische interregering van president Yusuf eind vorig jaar bijgestaan bij het verjagen van strijders van de Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU). Deze hadden gedurende een half jaar de macht in Mogadishu en een groot deel van zuidelijk Somalië. In februari braken opnieuw hevige gevechten uit. Sindsdien is het geweld nooit echt gestopt, ondanks een staakt-het-vuren. De afgelopen drie dagen is de strijd opnieuw opgelaaid. De opstandelingen bestaan uit moslimstrijders van de voormalige ICU en jongeren van de Hawiye-clan, de clan die dominant is in Mogadishu.

Eric Laroche, VN-coördinator voor de humanitaire hulp in Somalië waarschuwde donderdag voor een catastrofe. Volgens de VN blokkeert het Somalische regeringsleger de toevoer van hulpgoederen en zijn VN-vliegtuigen beschoten. Addis Abeba ontkent de beschuldigingen.

Ondertussen heeft het Ethiopische leger nieuwe troepen gezonden naar Mogadishu, een dag nadat een aanslag werd gepleegd op de legerbasis van de Ethiopiërs in het zuiden van de stad. De moslimstrijders hebben een langdurige guerrillastrijd aangekondigd tegen de Ethiopiërs, die zij als een bezettingsmacht beschouwen.

Clanoudsten van de Hawiye beschuldigden de Ethiopiërs ervan dat ze zich niet willen terugtrekken, de opstandelingen aanvallen en dat ze een fragiele wapenstilstand hebben verbroken. Maar volgens een Ethiopische regeringsvertegenwoordiger zijn beide partijen betrokken in „geheime besprekingen” die nog steeds voortduren. (AFP, Reuters)