Graffiti Banksy overgeschilderd

Medewerkers van het bedrijf Transport for London, die in Londen graffiti verwijderen, hebben een muurschildering van de vermaarde kunstenaar Banksy overgeschilderd. De waarde van het verdwenen kunstwerk, een van de beroemdste van Banksy, wordt geschat op een half miljoen dollar.

Banksy had de schildering vijf jaar geleden met een spuitbus aangebracht op de muur van van een elektriciteitshuis. Het verbeeldde een scène uit de film Pulp Fiction van Quentin Tarantino, waarin Samuel L. Jackson en John Travolta bananen hanteren in plaats van pistolen.

Het kunstwerk vlakbij de metrohalte Old Street werd eerder deze maand overgeschilderd door de anti-graffiti-ploeg van Transport for London. In een persverklaring meldde het bedrijf dat het beleid is om alle graffiti te verwijderen die een sfeer van „verwaarlozing en maatschappelijk verval” ademen.

Het bedrijf erkent dat er mensen zijn „die Banksy’s werk beschouwen als kunst”. In de persverklaring voegt Transport for London eraan toe: „Helaas zijn onze graffiti-verwijder-ploegen bemand met professionele schoonmakers, niet met professionele kunstcritici.”

De Brit Banksy zelf staat bekend als een ‘kunstterrorist’ of ‘guerilla-kunstenaar’, die met speelse acties in de openbare ruimte politiek en maatschappelijk commentaar geeft. Vorig jaar lukte het hem om een beeldje gekleed als een gevangene op Guan- tànamo Bay te plaatsen in Disneyland bij Los Angeles. Banksy wilde met zijn actie wijzen op misstanden in het Amerikaanse gevangeniskamp op Cuba.

Kort ervoor wisselde hij bij een Londense platenzaak honderden exemplaren van de nieuwe cd van Paris Hilton met zijn eigen remix van haar muziek; daarbij verwisselde hij de foto’s in het hoesje voor een foto van een topless Paris Hilton, met een hondenkop. Eerder zette hij graffiti op de muur tussen Israël en het Palestijnse gebied. Hij hing ook zijn eigen werk op in gerenommeerde musea. Zo smokkelde hij Early Man Goes to Market het British Museum binnen . (AP)