Generale repetitie verkiezing Bhutan

Bhutan, al honderd jaar een absolute monarchie, houdt vandaag een nepverkiezing om te oefenen voor de overgang naar een constitutionele monarchie volgend jaar. Tienduizend ambtenaren moeten in 869 bureaus hun stem uitbrengen. Waarnemers van de Verenigde Naties zien toe op het verloop van de verkiezingen.

Voor de oefening heeft Bhutan, ‘het land van de donderdraak’, vier neppartijen opgericht: de Blauwe, de Rode, de Groene en de Gele Donderdraak. De Blauwen staan voor eerlijkheid en toerekenbaarheid, de Groenen voor ecologische duurzaamheid, de Roden voor industriële ontwikkeling en de Gelen voor het behoud van traditionele waarden. De partijen hebben nepverkiezingsprogramma’s gekregen.

Middelbare scholieren moeten op 28 mei de winnaar kiezen uit de twee partijen die vandaag de meeste stemmen halen. India – dat er trots op is met ruim een miljard inwoners de grootste democratie ter wereld te zijn – heeft de stemcomputers geleverd, de verkiezingsambtenaren opgeleid en 2,3 miljoen dollar gedoneerd.

„Niemand zal langer dan twee uur hoeven te lopen om een stembureau te bereiken”, zei voorzitter van de verkiezingscommissie Wangdi gisteren. „De bevolking lijkt opgewonden over de generale repetitie.” Hij verwacht dat volgend jaar 400.000 van de 700.000 Bhutanezen zullen stemmen.

Vorig jaar besloot koning Jigme Singye Wangchuck af te treden en de macht over te dragen aan zijn 26-jarige, in Oxford opgeleide zoon Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Volgens een nieuwe grondwet, die na de verkiezingen in werking moet treden, krijgt het parlement de bevoegdheid om met een tweederde meerderheid de koning, die staatshoofd zal blijven, af te zetten.

Vorig jaar plaatste het Asian Centre for Human Rights Bhutan als tweede op de lijst van grootste mensenrechtenschenders in Zuid-Azië. Bangladesh voerde de lijst aan. In „Zuid-Aziës goelag” is volgens de mensenrechtenorganisatie de koning tegelijk rechter en jury, en is van persvrijheid geen sprake. De opstelling van de grondwet is „een schijnvertoning omdat tien procent van de bevolking als vluchteling in Nepal leeft en voor hen geen voorzieningen worden getroffen”. (AP, Reuters)