Geen Europese hulp aan Iraakse vluchtelingen

De Europese Unie heeft nog geen afspraken gemaakt over een gezamenlijke opvang van vluchtelingen uit Irak. Ook ziet de Unie geen noodzaak om nu al extra mensen op te nemen. Tijdens een vergadering van de Europese ministers van Justitie is slechts uitgesproken dat het probleem vooral in de regio zelf zal moeten worden opgelost.

„De situatie is niet zo dat nu al noodmaatregelen moeten worden genomen”, aldus de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble, die de vergadering voorzat. Amnesty International riep de Europese ministers eerder deze week juist op om meer aan het toenemende Iraakse vluchtelingenprobleem te doen.

Op dit moment zijn er vier miljoen Irakezen op de vlucht, zo werd eerder deze week bekend gemaakt op een door de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR georganiseerde conferentie in Genève. De helft hiervan bevindt zich in Irak zelf, de andere helft in landen daarbuiten. Het gaat hierbij vooral om Syrië en Jordanië. Volgens de UNHCR ontvluchten per maand 50.000 mensen Irak.

Ook in de Europese Unie is sprake van een toenemende stroom vluchtelingen uit Irak. Vorig jaar ging het om 22.000 mensen, de eerste drie maanden van dit jaar waren er 4.800 asielaanvragen. Het grootste aantal vluchtelingen meldt zich in Zweden. Vorig jaar werden in dat land bijna 9.000 asielaanvragen gedaan. Nederland stond op de tweede plaats met 2.765 verzoeken. In Frankrijk meldden zich vorig jaar daarentegen niet meer dan 135 mensen.

Volgens Europees commissaris Franco Frattini (Justitie) is het nodig dat de Iraakse vluchtelingenstroom in de Europese Unie meer gecoördineerd wordt. Begin mei zal hierover een speciale vergadering van deskundigen worden gehouden. Dan zal ook bekeken worden hoe een veilige terugkeer van vluchtelingen tot stand kan worden gebracht.

Frattini heeft al wel zeven miljoen euro extra beschikbaar gesteld aan lidstaten die te maken hebben met verhoudingsgewijs veel asielzoekers uit Irak. Ook is er ruim tien miljoen euro gereserveerd voor landen in de regio die veel Irakezen hebben opgevangen.

Frattini is van plan om in mei een expertontmoeting te organiseren over de stroom van Iraakse vluchtelingen. Hij beloofde zijn EU-collega’s aan te sporen tot een betere coördinatie van de vluchtelingenstroom in de toekomst.