Een bank opknippen is nog niet zo gemakkelijk

Beleggers en bankiers jutten elkaar wereldwijd op. Wordt het Barclays/ABN of zullen drie Europese banken bij ABN Amro een openhartoperatie uitvoeren? Het is bal bij de banken.

„De enige bank die nog niet genoemd is als kandidaat voor een overname door ons is de centrale bank”, zei directievoorzitter Alessandro Profumo van de Italiaanse bank Unicredit afgelopen week. Gisteren kwam het bericht dat Unicredit informele besprekingen voert met de Franse bank Société Générale. Het nieuws zorgde voor juichende koersen van bankaandelen.

Iedereen praat met iedereen, is de dooddoener van topmanagers die bevraagd worden over fusies en overnames. Maar nu lijkt het echt zo ver te zijn onder banken. Gisteravond liep de officiële tijdslimiet af voor de fusiebesprekingen tussen ABN Amro en het Britse Barclays. Door de hosannastemming op de beurzen werd de fusie voor de Britten weer duurder. De fusie zal de vorm krijgen van een bod van Barclays op de aandelen van ABN Amro.

En hoe duurder de overname, hoe langer de rij van banken die wel willen helpen. Zij rekenen erop dat Barclays en ABN Amro na de overname toch een of meer buitenlandse dochters gaan afstoten. Met ABN’s Amerikaanse dochter LaSalle vooraan in de etalage. Een lichte versie, zeg maar, van wat het consortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis beoogt: heel ABN Amro onderling verdelen.

De weg van het trio is een moeilijk begaanbare weg, liet De Nederlandsche Bank (DNB) deze week nog even snel weten. De koers van ABN Amro daalde prompt. Brussel vreest dat aan het Frederiksplein eigen voorkeuren prevaleren. De Europese Commissie liet zich na de ‘brug te ver’-discussie rond het speculatieve beleggingsfonds TCI opnieuw kritisch uit over de houding van de banktoezichthouder.

Een Britse wetenschapper schreef gisteren in een brief aan zakenkrant Financial Times dat Wellink helemaal niet protectionistisch opereert, maar gewoon zijn werk doet. Hij schetste het scenario wat een driedeling kan betekenen voor een toevallige klant. Neem de zakenbankafdeling van ABN Amro die een aantal consumentenkredieten bundelt in een aparte vennootschap en daarvoor effecten uitgeeft en die verkoopt aan een Braziliaanse belegger – een gangbare zogeheten securitisatie: bankiers doen het dagelijks. Wat nu als er een probleem is? De Braziliaanse belegger belt Santander, de koper van ABN’s Latijns-Amerikaanse activiteiten. „Nee, meneer, dan moet u bij de zakenbankafdeling zijn, bij Royal Bank of Scotland.” Een belletje naar de Schotten dan. „Probeert u het bij Fortis, die doen de administratieve afhandeling van kredieten.” En bij Fortis zegt een medewerker „Brazilië? Daar zijn we niet actief. Kredieten of derivaten? Dat hebben we nooit gedaan, wij zijn een consumentenbank.” Een driedeling zal het karakter van een openhartoperatie krijgen.

De moeilijkste vraag die het gelegenheidsconsortium zal moeten beantwoorden als het komende maandag bij ABN Amro langs gaat is: hoe wil je de overname betalen? Als alle drie de banken met hun eigen aandelen betalen, zullen Amerikaanse beleggers protesteren. Fortis heeft geen beursnotering in de VS. Een Amerikaan moet geen moeilijk verhandelbare Fortis-aandelen, maar contanten.

Het trio heeft een hoofdaannemer nodig, en die neemt een bovengemiddeld risico. Als de kopers relatief makkelijk los te knippen onderdelen als Verenigde Staten, Italië, Brazilië of Azië eruit tillen, blijft de leider van het consortium, oneerbiedig gezegd, met de restjes zitten: een hoofdkantoor hier, een afdeling daar. Daarnaast zal nimmer 100 procent van de aandeelhouders op wat voor bod dan ook ingaan. Daar heeft de wetgever een route voor verzonnen, maar het betekent wel dat slechts een van de drie bieders een uitkoopprocedure bij de Ondernemingskamer moet aanspannen.

Omdat de Nederlandse tak van ABN Amro het moeilijkste deelbaar is, zou Fortis als leider voor de hand liggen. Maar waarschijnlijk is de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar een maatje te klein om die rol op zich te nemen. Bovendien is haar koers – en dus koopkracht – de afgelopen week niet gestegen, terwijl ABN Amro een stuk duurder is geworden. De Schotse bank als leider is waarschijnlijker. Sommigen schatten de koopkracht van het Spaanse Santander ten minste zo hoog in.

Maar eerst is nu Barclays aan zet.